0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hækkerup vil rulle lov tilbage og forbyde peberspray i hjem

Fra 1. januar 2019 har danskere måttet købe peberspray. Men det skal ikke længere være muligt, mener minister.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Rasmus Baaner (arkiv)
Foto: Rasmus Baaner (arkiv)
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Står det til justitsminister Nick Hækkerup (S), skal danskerne ikke længere have mulighed for at købe en peberspray og have den stående på natbordet.

Han vil nemlig rulle loven tilbage, skriver han i et oversendelsesbrev til Retsudvalget i Folketinget.

»Jeg mener grundlæggende ikke, at det skaber tryghed i samfundet, at den enkelte borger har mulighed for at bevæbne sig, og jeg finder den store stigning i sager om ulovlig besiddelse og ulovlig indførelse af peberspray uholdbar. Jeg vil derfor tage skridt til at rulle ordningen tilbage ved et lovforslag«.

1. januar 2019 trådte den nye lov om peberspray i kraft. Den gav danskere lov at købe en peberspray hos en godkendt forhandler og have den stående i eget hjem. Peberspray må kun affyres i selvforsvar.

Ulovlig import er steget kraftigt

Nick Hækkerups melding bygger på en ny rapport om erfaringerne med peberspray siden 1. januar 2019.

Heri fremgår det blandt andet, at der ikke er nogen sager om peberspray brugt i forbindelse med selvforsvar i hjemmet.

Til gengæld er der en række eksempler på ulovlig besiddelse af peberspray.

Toldstyrelsen kunne, knap to måneder efter at loven var trådt i kraft, konstatere, at antallet af sager om ulovlig import af peberspray var steget kraftigt.

Det er kun lovligt at købe peberspray hos godkendte forhandlere i Danmark. Man skal desuden være fyldt 18 år for lovligt at købe sprayen.

Nick Hækkerup skriver dog i sit oversendelsesbrev, at der skal tages et særligt hensyn til udsatte personer, som kan få lov at bære peberspray.

Det kan eksempelvis være ofre for stalking. Her kan være et særligt behov for beskyttelse.

»Jeg vil derfor samtidig se på, hvordan tilladelsesordningen kan styrkes, hvorefter blandt andet stalkingofre kan meddeles tilladelse til at besidde peberspray i det offentlige rum«, skriver han

Loven blev indført under den tidligere blå regering. Socialdemokratiet stemte dengang imod.

ritzau

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause
  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause

  Henter…

  Madsen & Magten udkommer ikke i øjeblikket. På grund af corona-epidemien er vi så få som muligt på arbejde på Politiken. Derfor udgår vores ugemagasiner 'Bogfolk', Madsen & Magten' og 'Klimanørd'. Vi glæder os til at vende tilbage med nye udsendelser, så snart som muligt.

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce