0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mette Frederiksen varsler ændring af udskældt lov

Efter udbredt kritik af regeringens forslag til ny epidemilov varsler statsministeren, at det skal ændres.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Statsminister Mette Frederiksen (S) fotograferet ved Folketingets åbningsdebat i oktober.

Politik

Der har været udbredt kritik af regeringens udkast til en ny og meget vidtgående epidemilov, der giver den siddende sundhedsminister omfattende magtbeføjelser.

Der gælder både fra de politiske partier, fagkundskaben og demonstranter foran Christiansborg. Statsminister Mette Frederiksen (S) lover, at regeringen vil se på lovforslaget sammen med Folketingets partier.

»Vi kommer til at kigge på epidemiloven igen, vi tager kritikken seriøst og alvorligt, og der skal findes en bedre balance«, siger hun til den nordjyske radiokanal ANR og varsler dermed ændringer i lovforslaget.

Den nordjyske lytter Martine er blandt dem, der er igennem med et spørgsmål til statsministeren. Da radioværten spørger, om hun er tilfreds med svaret fra Mette Frederiksen, der lovede at se på forslaget, svarer hun:

»Ja, ikke helt, men det er, som man tager det. Sådan er det, næsten hver gang de taler altid lidt udenom«.

Det er statsministeren uenig i, da hun forpligter sig på at se på lovforslaget med Folketingets partier.

»Aah, Martine, jeg synes ikke, at jeg taler udenom, for jeg har hørt kritikken, og nu siger jeg også, at nu starter vi op med Folketingets partier for at finde en bedre balance efter den kritik, du og andre har rejst«, siger Mette Frederiksen.

Det var dog ikke godt nok for lytteren Martine, der ville have statsministeren til at gå forrest. Det gør Mette Frederiksen gerne, og hun uddyber, at det er vigtigt med en demokratisk forankring.

Sundhedsministeren får store magtbeføjelser

Regeringens forslag indebærer, at den siddende sundhedsminister får mulighed for at kategorisere en alment farlig sygdom som en ’samfundskritisk sygdom’.

Det vil udløse en række beføjelser, herunder muligheden for i yderste konsekvens at isolere, tvangsbehandle og tvangsvaccinere grupper af befolkningen, hvis det sker for at inddæmme den smitsomme sygdom.

Noget af det er allerede en del af den nuværende epidemilov, som blev vedtaget på et døgn, efter at landet lukkede ned i marts, da coronavirus for alvor kom til Danmark.

Siden 4. november har en gruppe demonstranter fyldt pladsen foran Christiansborg med larm fra gryder i et forsøg på at råbe politikerne op.

De vil stoppe ændringen af epidemiloven, fordi de frygter, at de vidtgående magtbeføjelser vil blive ført ud i livet i mindre eller større grad.

ritzau

Annonce

Madsen & Magten

 • Jens Dresling

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten er tilbage: Om statsministerens svære toer, hendes makrelmadder og den blå borgerkrig
  Madsen & Magten er tilbage: Om statsministerens svære toer, hendes makrelmadder og den blå borgerkrig

  Henter…

  Madsen & Magten er tilbage fra coronapause - og taler stadig om corona.

  I denne udsendelse kan du høre om genåbningen af Danmark, der blev annonceret i går. For størrelse betyder noget, men ingen kan rigtigt blive enige om, hvor på skalaen vi befinder os. Til gengæld er alle enige om farven på genåbningen, den er rød, for de blå partier er ikke med. Betyder det, at oppositionen nu har fundet et svagt punkt hos Mette Frederiksen?

  Så skal vi videre med statsministeren - og hvad hun laver derhjemme. Det handler blandt andet om madvaner og rengøring, men også om politisk kommunikation, mener Kristian Madsen.

  Til sidst handler det om oppositionen, og hvem der egentligt er chef for den del af det politiske Danmark. I et lille stykke tid var det Jakob Ellemann, men nu styrtbløder Venstres vælgere, og Søren Pape er lige så stor – eller større end Ellemann. Og Pernille Vermund er faktisk tæt på. Så hvem er blå statsminister-kandidat, eller er det i virkeligheden lige meget?

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause
  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause

  Henter…

  Madsen & Magten udkommer ikke i øjeblikket. På grund af corona-epidemien er vi så få som muligt på arbejde på Politiken. Derfor udgår vores ugemagasiner 'Bogfolk', Madsen & Magten' og 'Klimanørd'. Vi glæder os til at vende tilbage med nye udsendelser, så snart som muligt.

Annonce

For abonnenter

Podcasts