0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SSI i notat: Der er plads til yderligere genåbning

Regeringen foreslår, at forsamlingsforbuddet blødes op allerede fra på onsdag, fremgår det af de notater, som er blevet sendt til partierne forud for dagens forhandlinger om yderligere lempelser af corona-restriktioner.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
Politik

Smitten er i øjeblikket »lav og stabil«.

Derfor er der også plads til at lempe flere af de restriktioner, der skal begrænse smitte i samfundet.

Sådan lyder vurderingen fra Statens Serum Institut (SSI) i et notat, som er sendt til Folketingets partier forud for partiledernes forhandlinger med regeringen i eftermiddag, hvor en plan for en yderligere genåbning af samfundet er på dagsordenen.

Politiken er kommet i besiddelse af notatet.

Her peger SSI på, at der er sket en »stabilisering af indlagte i Danmark«, ligesom at udviklingen »ser gunstig ud i forhold til de seneste prognoser«. Og det er på den baggrund – sammen med den lave og stabile »smitteforekomst« – at SSI vurderer, at hvis politikerne ønsker det, så er der »rum for lempelse af restriktioner indenfor de områder, der allerede var planlagt (indkøbscentre, kultur, forsamlingsforbud, indendørs idræt for børn), men herudover der også mulighed for yderligere lempelser«.

Dog tilføjer Statens Serum Institut i sin tekst til politikerne:

»Det er SSI’s vurdering, at genåbningen på trods af den gunstige udvikling fortsat skal ske forsigtigt og trinvis, så der kan reageres hurtigt på ændringer i smitten, så belastning af sundhedsvæsenet forebygges«.

Vil hæve forsamlingsforbud

Statens Serum Institut skitserer fire scenarier for, hvordan lempelser af restriktioner kunne se ud fra på onsdag, samt hvordan de hver især ville påvirke smittetallene.

I alle scenarier indgår det, at forsamlingsforbuddet hæves fra 5 til 10 personer, når det gælder forsamlinger inden døre, ligesom at folk udenfor får lov til at forsamles 20 i stedet for 10.

Regeringen ser tilsyneladende gerne for sig, at loftet for tilladte forsamlinger hæves fra på onsdag.

I et oplæg, som regeringen har sendt til partierne forud for dagens forhandlinger, foreslår regeringen en model for en trinvis opblødning af forsamlingsforbuddet, som indtil videre lyder således:

 • Forsamlingsloftet for folk indenfor hæves fra 5 til 10 fra på onsdag, hvorefter de så hæves til 25 personer efter en måned (den 21. maj)
 • Når det gælder det udendørs forsamlingsloft, bør folk få lov til at være 20 mennesker samlet fra på onsdag, hvorefter grænsen så hæves til 50 personer efter en måned
 • De officielle anbefalinger for det maksimale antal mennesker, der bør forsamles i private hjem - her er der ikke tale om et forsamlingsforbud, men blot ’anbefalinger - hæves fra 5 til 10 på onsdag, hvorefter loftet hæves til 25 personer efter en måned

Når det gælder reglerne for større forsamlinger og arrangementer, og hvordan forsamlingsforbuddet her eventuelt kan udfases på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde, venter partierne fortsat på den såkaldte »hurtigtarbejde ekspertgruppe«, som skal aflevere anbefalinger. Det arbejde er programsat til at være afsluttet i »medio april 2021«.

De fire scenarier

De folketingspolitikere, der nu skal ind og forhandle, skal holde tungen lige i munden, når de skal forsøge at danne sig et overblik over detaljerne og konsekvenserne ved de fire overordnede scenarier, SSI har oplistet.

I alle scenarierne fremgår det som nævnt, at forsamlingsforbuddet lempes, så folk i næste uge kan mødes 10 personer indenfor og 20 personer udenfor.

Herudover indgår det som en forudsætning i alle SSI’s eksempler, at indkøbscentre på under 15.000 kvadratmeter får lov at åbne sammen med de udendørs serveringssteder, museer, biografer og kunsthaller – med en række krav til tiltag, der skal forhindre, at coronavirus spreder sig.

Men alligevel vurderer SSI i sit notat, at de forskellige scenarier vil resultere i forskellige grader af smitterisiko. Det skyldes, at der gælder forskellige grader af genåbning på skole- og uddannelsesområdet alt efter, om man ser på scenarie 1, 2, 3 eller 4.

Scenarie 1’s tiltag kan kort fortalt opsummeres således:

 • Der er tale om en model, som byder på en »landsdelsgenåbning« (altså en model, der gælder regionalt og ikke nationalt)
 • De videregående uddannelser åbnes og skal bruge udendørs arealer til undervisning
 • Resten af de studerende har 30 procents fremmøde
 • Elever i afgangsklasser i grundskolen samt ungdoms- og voksenuddannelser har 80 procents fremmøde
 • Erhvervsuddannelserne har 100 procents fremmøde
 • Derudover tillades indendørs idrætsaktiviteter for børn og unge under 18 år, hvis de ikke samles flere end 25 personer ad gangen (kontaktsport er undtaget)

Scenarie 1 vil resultere i en »lav-middel« smittespredning og byde på lempelser, der er »forenelige med bevaret epidemikontrol«, vurderer SSI.

Scenarie 2 kan kort opsummeres således:

 • Tiltagene i scenarie 1 indgår også her - dog med den forskel, at det nu er alle former for indendørs idræt for børn og unge under 18 år, der tillades for grupper på under 25 mennesker
 • Herudover åbner folkeskolerne i hele landet op for 5.-8. klasse med 50 procents fremmøde samt mulighed for at undervise eleverne udendørs halvdelen af tiden

Scenarie 2 vil resultere i »middel« smittespredning. Det forventes at få en »mindre betydning for smittespredning«, at al indendørs idræt tillades.

Annonce

SSI tilføjer dog, at tiltagene for eleverne i 5. til 8. klasse vil betyde »øget risiko for smitte, derfor opjusteres det samlede niveau til Middel«.

Scenarie 3 byder på:

 • Lempelserne hos de videregående uddannelser samt erhvervsuddannelser, som er oplistet i scenarie 1 og 2, gælder nu i hele landet i stedet for regionalt
 • Herudover indgår det fortsat også, at folkeskolerne i hele landet åbner op for 5. - 8. klasse under det forudsætninger, som er specificeret i scenarie 2

Scenariet vil resultere i »middel-høj« smitte, vurderer SSI, der skriver, at lempelserne »vil medføre yderligere smittespredning, der særligt vil manifestere sig i landsdele med høj forekomst som for eksempel i Hovedstadsregionen«, og SSI forudsiger også, at der med sceneriet blandt andet vil være risiko for »større kommunale nedlukninger fx på skoleområdet«.

Scenarie 4 byder på:

 • Nu er det igen kun regionale genåbninger af de videregående uddannelser og erhvervsuddannelser - som beskrevet i scenarie 1 og scenarie 2 - som gælder
 • En national genåbning af også 5. - 8. klasse i folkeskolerne som beskrevet i scenarie 2 og scenarie 3 gælder fortsat
 • Derudover tillades indendørs servering hos restauranter, caféer, barer og så videre

Det sidste scenarie vil resultere i »høj« smitte.

»Det forventes, at denne lempelse vil føre til smittestigninger særligt i områder, der i forvejen har en høj forekomst, hvilket kan medføre mere omfattende lokale nedlukninger på fx skoleområdet særligt Hovedstadsregionen. Hertil skal lægges, at en åbning af restauranter, værtshuse, cafeer og barer mm. i høj grad forventes at medføre afledte effekter og synergi med åbninger indenfor uddannelse og kultur, der vil øge smittespredningen yderligere, på et tidspunkt hvor epidemien forventes at toppe«, skriver SSI.

Læs mere:

Madsen & Magten

 • Gregers Tycho

  Masserne & Magten

  Henter…

  Borgens svære parforhold, et håndtryk og et forlist venskab

 • Jens Dresling

  Masserne & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Hummelgaard har kittel-angst, Mette F. har kirke og killinger, og Rohde har kristendommen

 • Jens Dresling

  Masserne & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Støjbergs nye chance, Dansktop-effekten og Danmarks strammer-skam