Cecilia Lonning-Skovgaard, spidskandidat til kommunalvalget for Venstre.
Foto: Ivan Riordan Boll

Cecilia Lonning-Skovgaard, spidskandidat til kommunalvalget for Venstre.

Kommunalvalg

V-spidskandidat var den første til at låne bryllupslokale til 65.000 kroner - gratis

Anna Mee Allerslev gik ud af politik efter balladen om hendes gratis lån af Københavns rådhussal til en bryllupsreception. Men det var Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard, der startede den praksis for fem år siden - trods kommunens interne regler. Hendes partifælle: »Vi har sovet i timen«.

Kommunalvalg

Det var et helt almindeligt møde i 2012 mellem formændene for partiernes grupper inden en samling i Københavns Borgerrepræsentation. Men så dukkede en ikke-dagordensat sag op til sidst:

En forespørgsel fra Venstres gruppeformand Flemming Steen Munch, der på vegne af partifællen Cecilia Lonning-Skovgaard lige ville spørge, om det ville være muligt for hende gratis at låne et lokale - festsalen på 2. sal - i rådhuset til en efterfølgende reception, når hun om kort tid skulle giftes?

Gruppeformændene kiggede på hinanden og nikkede ja. Uden at tage referat eller i det hele taget skrive noget ned.

De accepterede anmodningen, selv om det året forinden i et sæt interne regler ellers var besluttet i Københavns Borgerrepræsentation, at kommunen ikke må »stille lokaler vederlagsfrit til rådighed« til arrangementer, der er private. Ej heller til »partipolitiske arrangementer, der vedrører det partipolitiske formål for det pågældende politiske parti«.

Ifølge en kommunal prisliste ville festsalen, som Cecilia Lonning-Skovgaard ville hold receptionen i, ellers koste 65.000 kroner at leje.

Gruppeformændenes accept i 2012 af Cecilia Lonning-Skovgaards bryllupsarrangement lagde reelt grunden til en efterfølgende praksis, hvor andre folkevalgte også kvit og frit har kunnet bruge rådhusets smukke lokaler til hel- eller halvprivate arrangementer udenom kommunens egne regler.

Det gælder også Københavns hidtidige integrations- og beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R) der blev rådgivet af embedsmændene om, at det var i orden, at hun i august i år ville holde sin bryllupsreception for 350 indbudte gæster i Rådhusets store hal - uden at skulle betale lokaleleje.

Som ifølge prislisten i øvrigt er den samme takst som for festsalen på 2. sal, hvor Cecilia Lonning-Skovgaard holdt sin bryllupsreception for fem år siden: 65.000 kroner.

Anna Mee Allerslevs gratis brug af Rådhuset var det, der udløste lavinen, som endte med at fælde hende i denne uge.

Hun bad om det

Flemming Steen Munch husker, at han af Cecilia Lonning-Skovgaard dengang i 2012 var blevet bedt om at forhøre sig om muligheden af at benytte festsalen til at holde bryllup.

»Og jeg fik at vide på gruppeformandsmødet, at jeg kunne gå tilbage til hende og sige, at det var okay«, husker Flemming Steen Munch.

At der året forinden ellers var vedtaget regler i Borgerrepræsentationen om, at det ikke er i orden at bruge kommunale lokaler til private sammenkomster, kan Flemming Steen Munch slet ikke huske kom op på gruppeformandsmødet i 2012.

»Jeg og de andre må jo have sovet i timen. Der var ikke nogen debat om det på mødet. Der blev bare nikket. Det kan man godt sige er kritisabelt i dag, at vi ikke diskuterede konsekvenserne mere dengang«, siger Flemming Steen Munch.

Trods adskillige henvendelser er Cecilia Lonning-Skovgaard ikke vendt tilbage til Politiken for at fortælle, hvorfor hun dengang overhovedet bad om at bruge rådhuset til sin bryllupsreception - uden at skulle betale?

Om hun ikke studsede over, at det var gratis?

Og om hun ikke kendte regelsættet i Københavns Kommune som siger, at privat brug ikke er tilladt uden at det koster?

Cava m.m.

Cecilia Lonning-Skovgaard har i anden sammenhæng beskrevet receptionen sådan her overfor Berlingske:

»Det var i to timer, fra kl. 15-17, hvor vi serverede rådhuspandekager, crémant og kaffe og vand, og jeg tror, at de, som ville, kunne få en øl. Det betalte vi så for, ligesom vi betalte for serveringspersonale, vagter, bordopdækning og så videre«.

Efter at Anna Mee Allerslev i de senere uger er kommet i klemme på grund af sin bryllupssag, har både Anna Mee Allerslev selv og partifællen Henrik Nord, der holdt bryllupsreception på rådhuset i 2015, erklæret, at de vil betale. Og Henrik Nord modtog da også en regning på lokalelejen i går, har han fortalt.

Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard har tidligere til Politiken sagt, at hun for nogle uger siden har spurgt Borgerrepræsentationens Sekretariat om, hvad lejen og/eller skatteværdien ville være dengang i 2012, da hun blev gift. Og at hun afventer sekretariatets svar.

Uklare regler

Hvordan en praksis med afholdelse af private bryllupsarrangementer uden lokalebetaling kan opstå tilsyneladende i strid med kommunens egne regler skal en undersøgelse nu afdække.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politiken har taget kontakt til næsten alle de andre daværende gruppeformænd, der var samlet på mødet den dag i 2012, for at høre deres versioner af, hvad der skete for fem år siden. Ud over Flemming Steen Munch husker ingen af dem, hvad der foregik.

SF's daværende gruppeformand Klaus Mygind siger, at han altid har haft fokus på en diskussion om partiernes brug af lokaler. Og at det blev indskærpet at hvis man skulle låne lokaler, skulle det kun være til formål i forbindelse med det kommunalpolitiske arbejde.

»Jeg har ingen erindring om en diskussion om borgerrepræsentanters private adgang til at bruge lokalerne«, siger Klaus Mygind.

Jesper Christensen, i dag socialdemokratisk borgmester, var også dengang gruppeformand. Han meddeler, at han heller ikke har nogen erindring om beslutningen.

Den samme besked kommer fra Dansk Folkepartis borgmester for fritid og kultur, Carl Christian Ebbesen, der også var gruppeformand dengang.

Radikale Venstres gruppeformand på rådhuset i 2012, Katrina Feilberg, erindrer heller ikke noget, oplyser hun i en sms.

Mogens Lønborg fra Konservative Folkeparti og Liberal Alliances daværende gruppeformand, Lars Dueholm, er kommet med tilsvarende meldinger i andre medier.

Den første protest

Enhedslistens Rikke Lauritzen var også med til mødet i 2012. Hun husker heller ikke noget om det.

Men da partiernes gruppeformænd igen i februar i år blev spurgt, om en bryllupsreception på rådhuset uden lokalebetaling var i orden, fordi en politiker - det viste sig at være Anna Mee Allerslev - havde spurgt om tilladelse, stejlede Rikke Lauritzen.

»Jeg sagde, at det ville jeg ikke være med til. Men jeg var ene om at protestere, så det fik jo lov at gå igennem«.

Vil det sige, at I gruppeformænd både i 2012 og nu igen i februar 2017 har sovet i timen og accepteret bryllupsarrangementer i rådhusets lokaler uden lejebetaling, selv om Københavns Kommunes regler ret tydeligt siger, at private formål ikke er okay?

»Ja, det kan du godt sige. Men man kan også sige, at vi slet ikke burde blive spurgt om den slags. For reglerne er jo klare nok. Jeg skulle måske have taget min protest videre til en afstemning i Borgerrepræsentationen, men det tænkte jeg ikke over«, siger Rikke Lauritzen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flere punger ud

Venstres Flemming Steen Munch har i øvrigt også selv anvendt et rådhuslokale - kaldet Hovedkassen - til en fødselsdagsreception, men den var i princippet åben for alle og annonceret offentligt og kan derfor være i en lidt anden kategori. Flemming Steen Munch har sagt, at han er parat til at betale, hvis undersøgelsen i kommunen viser, at reglerne om lokalelån er brudt.

Endelig har den radikale gruppeformand på Københavns Rådhus, Tommy Petersen, i går meddelt, at han - uanset fortolkning af lokalereglerne - vil betale for sin brug af et rådhuslokale ved sin 40 års fødselsdagsreception i år. Også selv om den ikke var privat, men mere arbejdsrelateret.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce