Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

Foto: Linda Johansen
Samfund

Politidirektør: Hashmarked i Pusher Street er skrumpet kraftigt

Nu handler det om at fastholde politiindsats og samarbejde med Christiania, så pushere ikke siver tilbage og bygger boder igen, siger politidirektør Thorkild Fogde.

Samfund

Selv om der stadig ekspederes hash fra lommerne i Pusher Street på Christiania, har salget på Christiania nået et nærmest historisk lavpunkt.

Det siger politidirektør Thorkild Fogde fra Københavns Politi.

»Vi vurderer, at handlen er reduceret til i hvert fald en fjerdedel af, hvad den var, før boderne blev revet ned«, siger han. Vurderingen bygger på politiets efterretninger, observationer, kildeoplysninger og patruljeringer i området.

»Vi kan se, at der stadig foregår en vis handel. Men det har i øjeblikket et niveau, som er mange gange mindre, end vi har set tidligere«.

Den situation bekræftes af christianit og medlem af Fonden Fristaden Christiania, Hulda Mader.

»Det er slet ikke tale om et åbent hashsupermarked lige som før. Salget har fået et mere menneskeligt udtryk, og har nået en form, som i hvert fald vi herude kan leve med«, siger hun.

Fredag 2. september fjernede christianitter i en større aktion pushernes salgsboder. Det skete, efter at en håndlager for en bodejer et par dage før på Christiania skød to civile betjente. Den ene blev ramt i hovedet og lå siden i koma. Han er i dag uden for livsfare. Det er første gang, at en betjent er blevet skudt på Christiania.

Efterfølgende gik christianitter i gang med at rive hashboder, beskyttelsesmure og camouflagenet ned i den berygtede gader. Et fællesmøde besluttede, at der ikke længere måtte sælges hash fra boder og man appellerede til kundekredsen om at støtte Christiania ved at købe hash et andet sted.

Salget har fået et mere menneskeligt udtryk, og har nået en form, som i hvert fald vi herude kan leve med

Næste udfordring for både politi og christianitter er nu at hindre, at hashpusherne langsomt siver tilbage til området, at lommesalget udvikler sig bodsalg, og at hashmarkedet genopbygges.

Sker det, vil Fællesmødet, Christianias øverste myndighed, atter reagere, lyder udmeldingen fra flere. På møderne har christianitterne besluttet, at pusherne ikke må etablere sig igen, ikke må anskaffe sig parasoller eller have olietønder med ild.

Politidirektør Thorkild Fogde vurderer, at Fællesmødet stadig har kontrol med Pusher Street:

»Men de er under et dagligt pres fra pushere, som forsøger at finde tilbage. Skal vi fastholde den nuværende situation, skal christianitterne have hjælp, og her er det vores synspunkt, at de ikke kan klare det alene. Hvorfor skulle de også kunne det? Det er jo derfor, vi har et politi«, siger Thorkild Fogde.

Selv om et af Europas største åbenlyse hashmarkeder tilsyneladende er skåret ned til en fjerdedel, er det dog ikke Københavns Politis opfattelse, at markedet har etableret sig et andet sted blandt andre kriminelle grupperinger, siger Thorkild Fogde.

»Det er svært for mig at se, for de her kriminelle grupperinger skaffer sig indtægter via flere kilder, hvor hash kan være en af dem. Men også hårde stoffer, prostitution og afpresning. Der er ingen tvivl om, at hashmarkedet er lukrativt, og vi er også opmærksomme på, at andre salgssteder i København kan få større søgning og vækst. Men hvis man set bort fra den forbindelse, der er mellem Pusherstreet og Jægersborggade-Nørrebroparken, så har vi ikke set Pusher Street søge at få foden ind andre steder med deraf følgende konflikt«.

Markedet er næppe heller baggrund for den række af skyderier, som har præget Hovedstaden de sidste uger.

»Det er ikke vurderingen, at den opblussen af konflikter, vi har set i bandemiljøet, har noget som helst med Pusher Street at gøre. Oplysningerne tyder på, at det har udspring i bandemiljøet og har at gøre med etableringen af nye klubber og ændrede magtforhold mellem eksisterende klubber«, siger han.

Situationen mellem grupperingerne i bandemiljøet er mere følsom end længe set.

»Nye klubber opstår og forgår igen. Det drejer sig om LTF, Balck Jackets, Satudarah, Mongols og Grenium. Vi har aldrig haft så mange forskellige formationer, som popper op og dør igen. Det er i det spændingsfelt, at konflikterne skal ses«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce