Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Studenterformand: Nedskæringer vil få katastrofale konsekvenser

Yasmin Davali, formand for DSF og talsperson for Uddannelsesalliancen afviser at tilhøre en forkælet generation af studerende, som bare ikke vil være med til at spare – men hun vil ikke pege på besparelser.

Uddannelse

Yasmin Davali håber, at dagens demonstration vil gøre regeringens billede af de kornfede uddannelsesinstitutioner til skamme – og få dem til at tage de planlagte uddannelsesbesparelser af bordet.

Hun formand for Danske Studerendes Fællesråd og talsperson for Uddannelsesalliancen, som står bag dagens demonstration.

»Vores uddannelsesinstitutioner har i forvejen skåret helt ind til benet. Og når man skærer så drastisk på uddannelse, som Venstre lægger op til nu, kommer det altså til at få katastrofale konsekvenser«.

Hvad er det for »katastrofale konsekvenser«, I frygter ved nedskæringerne?

»Vi er virkelig bange for, at det her kommer til at betyde institutionslukninger – især i yderområderne. At det kommer til at betyde færre undervisere, færre timer og flere i klasserne«.

Vores uddannelsesinstitutioner har i forvejen skåret helt ind til benet

Hvorfor er det ligefrem katastrofalt?

»Hvis man vil have en veluddannet befolkning i Danmark i fremtiden, bliver man også nødt til at sørge for, at man har et uddannelsessystem, der kan understøtte det. Hvis de her besparelser går igennem, er jeg slet ikke i tvivl om, at det vil betyde, at vi får en dårligere uddannet befolkning«.

I siger: Stop milliardnedskæringer. Hæv kvaliteten. Invester i fremtiden. Mere konkret: Hvad er det, I vil?

»Vores uddannelser har været underfinansieret længe. Mange institutioner har nedslidte lokaler, været ude i fyringsrunder – og svært ved at overholde klasseloftet. Og vi er bange for, at man med de her milliardnedskæringer kommer til at skubbe læsset, så vi faktisk ryger ud over kanten. Så man ikke længere kan kalde vores uddannelser for kvalitetsuddannelser«.

»Derfor vil vi have de her besparelser af bordet med det samme«.

Hvis man stiller sig i modsatte grøft, kan man sige, at alle områder har oplevet nedskæringer. Hvorfor skal I gå fri?

»Det er simpelthen forkert, når regeringen siger, at uddannelsesområdet er gået fri. Der er blevet skåret på uddannelser over de sidste mange år, og bare på universitetsområdet uddanner man i dag fem studerende for de penge, man uddannede fire for i 2010«.

»Der er et politisk valg i det her: Vil man have en veluddannet befolkning eller ej? Og hvis man ikke vil det, kan man da godt skære på uddannelsesområdet. Men at sige, at man kan gøre det, uden at det gør ondt og vil betyde et voldsomt kvalitetsfald, er simpelthen ikke rigtigt«, siger Yasmin Davali.

Danmark har verdens højeste SU. Er det så ikke et oplagt sted at spare?

»Når man snakker SU og investering i uddannelser, er det ikke enten-eller, det er både-og«.

»For SU’en er en forudsætning for, at vi overhovedet har muligheden for at få hverdagen til at hænge sammen, mens vi uddanner os. Så det er ikke en løsning at begynde at spare på SU’en. Den er i forvejen meget lav i forhold til mange andre indkomstgrupper. Det vil også være en trussel mod hele idealet om fri og lige adgang uddannelse«.

Men hvis du skulle skære, hvor ville du så finde pengene?

»Det peger jeg ikke på. Men vores oplevelse er, at når man skærer på vores uddannelse, betyder det, at vi får dårligere uddannelser«.

I får SU og gratis uddannelse. Kan du forstå, hvis jeres protest udefra kan virke lidt forkælet?

»Hvis man oplever den som værende forkælet, er det et spørgsmål om, at man ikke har haft en dagligdag på uddannelsesinstitutionerne rigtig længe. For virkeligheden, som den bliver oplevet af både studerende og undervisere, er, at kvaliteten halter«.

»Og man skal huske på, at den her demonstration altså er indkaldt af 38 organisationer, som både tæller elever, undervisere og studenterorganisationer, men også store dele af fagbevægelsen og andre ungdomsorganisationer. Så det er jo ikke kun elever og studerende, som råber vagt i gevær lige nu«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce