Skiftedag. Ulla Tørnæs fik i sidste uge overdraget posten som Uddannelses- og Forskningsminister.
Foto: RASMUS FLINDT PEDERSEN

Skiftedag. Ulla Tørnæs fik i sidste uge overdraget posten som Uddannelses- og Forskningsminister.

Uddannelse

Uddannelsesminister: Vi bruger tankevækkende mange penge på SU

Ulla Tørnæs åbner for, at SU'en skal ændres. Og lukker den lidt igen.

Uddannelse

SU'en fylder for meget i det samlede budget for uddannelser.

Det sagde uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs, da hun i dag talte ved Forskningspolitisk Årsmøde i Videnskabernes Selskab.

»Jeg er enig i, at der er sket en skævvridning i den måde, vi bruger vores ressourcer, hvor vi kan se, at SU tager en forholdsvis alt, alt for stor del af hele vores ramme, så i stedet for at bruge ressourcer på overførsel, så vil jeg selvfølgelig hellere bruge dem på indhold og kvalitet i vores uddannelser. Men før vi er nået dertil, er der rigtig, rigtig lang vej, for der er jo også en politisk realitet, som jeg er nødt til at forholde mig til. Og den politiske realitet hedder Folketinget, hvor man skal kunne samle 90 mandater for at få ændret på tingene«, sagde ministeren.

Hun understregede samtidig, at hun selv har rigtig mange ubesvarede spørgsmål, når det gælder SU.

»Men jeg synes, og jeg tror på, at det er fuldstændig rigtigt, at man får mere motiverede studerende på kandidatuddannelsen, hvis man omlægger SU'en, så det bliver en låneordning«, sagde hun.

I sidste uge foreslog et ekspertpanel nedsat af den private forening Axcelfuture, at politikerne omdanner SU'en på kandidatdelen fra stipendier til et rentefrit lån. Det vil få flere studerende til at genoverveje, hvorvidt en kandidatgrad overhovedet er nødvendig og den rigtige vej til et job, lød argumentet. Derudover vil det frigive penge, der for eksempel kunne bruges på at afskaffe den udskældte fremdriftsreform og på bedre uddannelseskvalitet.

Overvejer ikke noget

Da Politiken spurgte ind til emnet, var ministeren dog ikke helt så tydelig.

»Jeg overvejer ikke noget. Jeg siger bare, at der ligger et forslag, som jeg synes er tankevækkende, og som jeg vil se nærmere på. Og få besvaret spørgsmål om særligt social mobilitet, det er vigtigt for alle i det danske samfund, at vi har lige adgang til uddannelse og herunder til at kunne gennemføre«, sagde Ulla Tørnæs.

Kan jeg skrive, at I overvejer, at se på SU-delen på videregående uddannelser?

»Nej, det kan du ikke. Men du kan skrive, at det er tankevækkende. Jeg har ikke overvejet noget«

Du sagde mindre overførsel og mere kvalitet?

»Det vil jeg gerne, men det er ikke det samme som, at jeg har konkrete overvejelser om det«

Hvis man vil have mindre overførsel, så må SU-delen jo fylde mindre udgiftsmæssigt?

»Ja, men om det lige er den model, ved jeg ikke«

Er I åbne for at se på, om man ikke skal have adgang til SU på kandidatdelen eller om det 6. SU-år skal i spil eller?

»Det er en model, der er lagt frem, og den er tankevækkende, men jeg har 100 uafklarede spørgsmål, før jeg vil sige, at det er noget, som jeg vil søge et politisk flertal til. Herunder ikke mindst den sociale mobilitet, som er vigtig«

Hvorfor er det tankevækkende, at vi bruger omkring halvdelen af ressourcerne på videregående uddannelser på SU?

»Fordi det er rigtig mange penge, og det hænger sammen med den kvalitative stigning, at vi har fået flere studerende. Sådan hænger det jo sammen, og det er jeg godt klar over. Men jeg synes, at det er tankevækkende, hvis du kigger på nøgletallene, at vi bruger forholdsmæssigt mange penge på SU«

Er det noget, I vil gøre noget ved?

»Det tror jeg, at jeg har svaret på en gang, skal vi prøve det igen?«

Ja

»Jeg synes, det er tankevækkende, og jeg vil gerne have et stærkere fokus på kvalitet i uddannelserne, men den model, der ligger og har været til debat, har jeg rigtig mange spørgsmål til. Så det er ikke sådan, at jeg har grebet den og sagt, at nu vil jeg søge at få det gennemført, slet ikke«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce