Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

KANDIDAT. Hvis SU'en på kandidatuddannelserne bliver lavet om til et SU-Lån i stedet, vil hver femte bachelorstuderende droppe at læse videre.
Foto: Cecilie Smetana /Arkiv

KANDIDAT. Hvis SU'en på kandidatuddannelserne bliver lavet om til et SU-Lån i stedet, vil hver femte bachelorstuderende droppe at læse videre.

Uddannelse

SU-ændring kan koste hver femte kandidat

Økonomien vil tvinge 21 procent af de bachelorstuderende til at tage en kortere uddannelse, hvis ikke de kan få SU, viser ny undersøgelse

Uddannelse

Hver femte bachelorstuderende vil ikke fortsætte på en kandidatuddannelse, hvis de skal tage SU-lån i stedet for at få SU som normalt. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Magisterforening, som er foretaget blandt 8.000 af foreningens medlemmer og hvor 1.600 svarede.

»At miste en femtedel på kandidatuddannelsen vil være et stort samfundstab«, siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.

I undersøgelsen fremgår det også, at det i højere grad vil være studerende med forældre, der ikke selv har en videregående uddannelse, som vil fravælge deres kandidatuddannelse. 74 procent af samme gruppe studerende fortæller også, at de ikke tror, at deres forældre vil have økonomiske midler til at hjælpe dem.

36 procent af bachelorstuderende i undersøgelsen svarer, at de stadig ville fortsætte på kandidatuddannelsen, selvom de ikke fik SU. De resterende svarede, at de ikke vidste om de ville fortsætte.

Stadig plads til flere kandidatstuderende

Debatten om hvorvidt man skal erstatte SU’en på kandidatuddannelsen med rentefrie SU-lån startede i marts, da en ekspertgruppe, bestående af blandt andet formanden for Beskæftigelsesrådet, Carsten Koch, bragte forslaget på banen. De mente, at SU-systemet ikke gav tilstrækkeligt incitament til, at de studerende gik efter beskæftigelse når de valgte uddannelse.

Idéen skal i den grad sendes til tælling

Camilla Gregersen er overbevist om, at der skal uddannes flere kandidater, ikke færre.

»Selvom der har været en voldsom stigning i antallet af kandidatuddannede fra universiteterne, så er arbejdsløsheden blandt dem ikke steget. Det beviser, at der er brug for dem, både i det private og i det offentlige«, siger hun og hun er ikke i tvivl om, hvad man burde gøre med idéen:

»Idéen skal i den grad sendes til tælling, for den er ikke til gavn for nogen - hverken samfundet eller de studerende. Og slet ikke for børn af ufaglærte, da vi kan se, at det går hårdest ud over dem, hvis SU bliver taget fra dem på kandidatdelen. Der er en social skævvridning i det her, der er helt skæv«

Medlemmer af ekspertpanelet, der foreslog ændringen i første omgang, har argumenteret med, at de godt 3 milliarder kroner, man ville spare ved at indføre SU-lånet, kunne bruges til at investere i bedre uddannelseskvalitet.

»Der er jo ingen garanti for, at de penge, man sparer, vil blive i uddannelsessystemet. Det er jo politikernes ret at flytte rundt på det i aftale efter aftale, så selvom man får en garanti nu, kan situationen være en anden om tre år«, siger hun.

Vil ramme skævt

Yasmin Davali er formand for Danske Studerende Fællesråd, og hun frygter, at idéen om SU-lån vil ramme skævt.

»Det kommer til at sætte nogle skarpe grænser op for hvem, der vil have økonomisk råderum til at tage en uddannelse. Vi ved fra tidligere undersøgelser, at det er unge fra uddannelsesfremmede hjem, der vil fravælge uddannelsen , fordi de må gældsætte sig undervejs«, siger hun.

Yasmin Davali mener dog ikke, det skal tages som en opbakning til idéen.

»Bare fordi der er nogen der stadig regner med at kunne tage en kandidatuddannelse, så er det jo ikke det samme som at de siger det en god idé«, siger hun.

Hun synes, at de unge bør koncentrere sig om deres uddannelsesvalg, og ikke om deres økonomi.

»Pludseligt ville man skulle stille de studerende det voldsomme spørgsmål, om de overhovedet har råd til at fortsætte på deres uddannelse. Som studerende bør spørgsmålene være ’hvad er jeg dygtig til?’ eller ’hvad drømmer jeg om?’, og aldrig ’ hvad har jeg råd til?’«, siger hun

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs vil ikke stille op til kommentar, men svarer skriftligt i en mail:

»Vi har verdens mest generøse SU system. Det er naturligt, at den er til debat. Men jeg har ikke kommentarer til den konkrete undersøgelse.«

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce