Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jane Jacobsens slidgigt forhindrer hende i at gennemføre sin praktik på pædagoguddannelsen, fordi hun ikke kan få dispensation til forkorte hendes arbejdsuger. Men det ændrer Uddannelsesministeriet nu på.
Foto: RIORDAN BOLL IVAN/Ivan Riordan Boll

Jane Jacobsens slidgigt forhindrer hende i at gennemføre sin praktik på pædagoguddannelsen, fordi hun ikke kan få dispensation til forkorte hendes arbejdsuger. Men det ændrer Uddannelsesministeriet nu på.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ministerium fortryder regelændring på pædagoguddannelsen: »En kæmpe sejr for ligestilling«

Kortere arbejdsuger i praktikken er igen en mulighed for pædagogstuderende med særlige behov.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jane Jacobsens ord er svære at tage fejl af.

»Det betyder helt vanvittig meget. Alt faktisk«, lyder det lettet fra den 30 årige pædagogstuderende, der lige har fundet ud af, at hun nok alligevel kan få lov at starte i praktik til sommer.

Den kroniske leddegigt, hun lider af, har ellers truet med at dræbe hendes drøm om at færdiggøre studiet og blive pædagog.

Gigten forhindrer hende nemlig i at kunne klare de 32,5 timer lange fuldtidsuger, praktikken kræver af de studerende. Hendes læge har vurderet, at hun maksimalt kan arbejde 25 timer om ugen. Mere tillader kroppen ikke.

LÆS MERE

Frem til 2014 var det et problem, man med en lægeerklæring kunne få dispensation for. Men med en regelændring mistede pædagogstuderende med »sygdom af varig karakter« muligheden for dispensation til at komme på nedsat tid i deres praktikperioder. Og Jane Jacobsen så ud til at have mistet muligheden for at gennemføre sin uddannelse.

Muligheden for dispensation genindføres

Nu ser døren imidlertid ud til atter at blive åbnet for studerende med særlige behov, der har påbegyndt deres uddannelse i 2014 eller senere. Uddannelses- og Forskningsministeriet oplyser nemlig, at bekendtgørelsen for pædagogstuderende fra den 1. juli ændres, så man igen får mulighed for dispensation, hvis man lider af for eksempel en kronisk lidelse. Blot to år efter, at muligheden blev taget fra dem.

»Vi er meget positive over, at der er blevet reageret så hurtigt på det, og at styrelse og ministerie har været så lydhøre over for vores bekymringer. Det betyder rigtig meget«, fortæller Morten Petersen, der er sagsbehandler i de Pædagogstuderendes Landssammenslutning (PLS).

STUDERENDE

»Den gamle bekendtgørelse var i praksis en udslusning af studerende med kroniske lidelser, så ændringen er en kæmpe sejr for ligestilling på uddannelsen. Det sikrer en mangfoldighed blandt de studerende og gør uddannelsen mere lige for alle«, tilføjer PLS' faglige sekretær Kira Angelbo Christensen.

Dispensation kan ifølge ministeriet kun gives, hvis uddannelsesinstitutionen vurderer, at den studerende kan nå læringsmålene for praktikperioden på trods af det reducerede timetal. Men det er sjældent et problem, påpeger Peter Møller Pedersen, der er uddannelseschef på pædagoguddannelsen på VIA University College.

LÆS ARTIKEL:

Han ser ikke en risiko for, at muligheden for nedsat tid i praktikken kan føre til færdiguddannede pædagoger, der ikke er dygtige nok.

»Vi er meget omhyggelige med at vurdere de enkelte studerende og sikre, at de når deres kompetencemål. Efter endt praktik skal de også til prøve og vise at de har nået det, de skal. Og erfaring har vist, at man godt kan lære og blive uddannet tilstrækkeligt, selv om man ikke er på fuld tid. Det har vi mange eksempler på«, fortæller Peter Møller Pedersen.

Frygter, at studerende er faldet fra

Ifølge ham findes der ikke noget overblik over, hvor mange studerende, der har en kronisk lidelse af enten fysisk eller psykisk karakter, og som er blevet påvirket af de seneste to års regelændringer. Selv har han behandlet syv sager over det sidste halve år, men er ikke i tvivl om, at tallet er væsentligt større.

Og selv om alt nu er tilbage ved det gamle, og dispensation igen kan komme på tale for de studerende, frygter Peter Møller Pedersen, at forløbet allerede har fået nogle af de studerende til at give op på studiet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har jo vejledt en del studerende efter den ny praksis, og derfor er der mange, der slet ikke har søgt dispensation. Så jeg har da en ide om, at der er studerende, der ikke har troet på, at de kunne gennemføre uddannelsen og måske er faldet fra«, forklarer han.

STUDERENDE:

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnes satte sig først i ministerstolen efter bekendtgørelsen var blevet en realitet i 2014. Ifølge hende kom den til verden, fordi man ville ensrette pædagoguddannelsen med andre professionsbachelorer - alligevel begyndte hun hurtigt arbejdet for at få dispensation skrevet tilbage i bekendtgørelsen.

Hun betragter problemerne for folk som Jane Jacobsen som »en utilsigtet konsekvens« og er glad for, at der så hurtigt er blevet rettet op på dem.

»Det er vigtigt, at vi har et arbejdsmarked, der også kan rumme mennesker med en funktionsnedsættelse. Og det kræver også, at dem, der går på vores uddannelser, kan gennemføre studiet. Det er meget uhensigtsmæssigt at kunne fungere som fleksjobber i en daginstitution, men ikke kunne gennemføre den uddannelse, der kræves for at nå dertil«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden