Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
VREDE. Sådan så det ud, da op mod 30.000 studerende i oktober sidste år demonstrerede over regeringens planer om at spare på uddannelserne.
Foto: Finn Frandsen (Arkiv)

VREDE. Sådan så det ud, da op mod 30.000 studerende i oktober sidste år demonstrerede over regeringens planer om at spare på uddannelserne.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1 ud af 6 vil tage fra SU’en og give til andre formål

Det er ikke populært blandt vælgerne at finde penge til andre investeringer ved at skære i SU’en, viser ny måling.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens det rumsterer med rygter om en forestående SU-beskæring, ser det imidlertid ikke ud til at være synderligt populært at tage penge fra de studerendes månedlige husholdningsbudgetter.

Et mindretal på 16 procent af vælgerne er »helt enig« eller »overvejende enig« i, at der bør spares på SU'en, så der kan skabes råderum til andre investeringer. Det viser en måling, Megafon har lavet for Politiken, blandt 1.008 respondenter.

Her svarer 73 procent af de adspurgte, at de er helt eller overvejende uenige i, at man skal tage fra SU-modtagerne for at poste penge i andre områder. 10 procent svarer hverken/eller og 2 procent ved ikke, hvad de skal svare.

SU i spil på Christiansborg

Målingen kommer forud for regeringens præsentation af finanslovsforslag og 2025-plan tirsdag. En lancering, der kommer til at sparke gang i et omfattende forhandlingsforløb på Christiansborg.

Forud for efteråret, hvor den store økonomiske kabale frem mod 2025 skal lægges, har der været snak om forskellige skruer, regeringen kan stramme på, for at skabe et større økonomisk råderum. Her forventes SU'en at være blandt de områder, statsminister Lars Løkke Rasmussen har udset sig.

Professor på Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet, Martin D. Munk, forklarer, at SU'en opfattes som en universel velfærdsordning og derfor politisk kan være svær at lave indgreb i, uden det møder modstand fra vælgerne.

»Alle borgere kan få ret til SU, og den slags ordninger er med til at gøre, at store dele af befolkningen bakker op om den danske velfærdsmodel, hvor man betaler en relativt høj skat. Hvis man begynder at sige til den store brede befolknings børn, at de selv skal til at betale for at være studerende, vil tendensen nok gå i retning af, at familierne bliver mindre tilbøjelige til at ville betale så meget i skat«, siger han.

Venstrevælgere: Nej tak

Det tyder ikke på, at Venstres vælgere er lune på et SU-indgreb.

Så har folk forstået, at uddannelsesområdet er det allervigtigste for Danmarks fremtid.

Ud af de 175 respondenter i undersøgelsen, der stemte på Venstre ved sidste folketingsvalg, er en ud af fem helt eller overvejende enige i, at man bør spare på SU'en for at skabe råderum til andre investeringer. Mere end tre ud af fem er omvendt i mod. Uddannelses- og forskningsordfører for Venstre Jakob Engel-Schmidt er yderst ordknap.

Har du en fornemmelse af, om det ville være populært blandt Venstres vælgere at spare på SU’en for at skabe råderum til andre investeringer?

»Nej, det har jeg ikke nogen fornemmelse af. Og med SU-diskussionen har jeg ingen kommentarer til noget som helst, før efter regeringen har fremlagt sin økonomiske plan. Det er det, jeg har sagt hele vejen rundt«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det danske SU-system er et ømtåleligt politisk område at betræde. Den i internationale sammenhænge unikke ordning, der giver udeboende danske studerende 5.941 kroner om måneden før skat i deres normerede studietid plus et år, bliver forsvaret med næb og klør af blandt andet de studerende selv.

Da den daværende S-R-SF regeringen med Morten Østergaard (R) som uddannelses- og forskningsminister i 2013 præsenterede en SU-reform, der skulle få de studerende hurtigere igennem uddannelsessystemet, gik der ikke længe, før mere end 5.000 studerende med bannere og kampråb indtog slotspladsen foran Christiansborg for overfor politikerne at ytre deres utilfredshed med regeringens planer.

Radikale: Folk har forstået det

Hos SF og Radikale, som er en del af den eksisterende SU-aftale, er der ingen opbakning til et indgreb i SU-systemet. Den radikale uddannelses- og forskningsordfører Ida Auken, er glad for resultatet af Megafon-målingen.

»Så har folk forstået, at uddannelsesområdet er det allervigtigste for Danmarks fremtid. Jeg tror, folk er helt klar over, at vi ikke har mange råvarer og ressourcer, og at vi har ikke så meget andet at sælge, end at vi har rigtig mange dygtige mennesker, der kan rigtig mange forskellige ting«, siger hun.

»Jeg tolker det her som en generel opbakning til uddannelsesområdet, så hvis jeg var Venstre, ville jeg se det som et wake-up call til at stoppe nedskæringerne på området«, tilføjer hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden