Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Brooke Harrington er en af de forskere, der er blevet politianmeldt, fordi hun har holdt oplæg for Skat og Folketingets Skatteudvalg om sin forskning.
Foto: Jacob Ehrbahn

Brooke Harrington er en af de forskere, der er blevet politianmeldt, fordi hun har holdt oplæg for Skat og Folketingets Skatteudvalg om sin forskning.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udenlandske forskere anmeldes til politiet for at dele deres viden

Universiteter kritiserer, at flere ansatte anmeldes for at holde foredrag og være censorer: Vi skræmmer de bedste hjerner væk.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske universiteter bruger hvert år millioner på at ansætte verdens bedste forskere, så de kan undervise og dele deres viden med offentligheden.

Men nu er en række professorer blevet meldt til politiet, fordi de bl.a. har holdt foredrag uden for deres universitet.

I en konkret sag er den amerikanske professor i skatteunddragelse Brooke Harrington blevet politianmeldt, fordi hun holdt oplæg for Skat og Folketingets Skatteudvalg om sin forskning.

Hun står til bødestraf.

Det skyldes, at hun ikke har ansøgt Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri) om særskilt lov til at holde oplæg uden for sin arbejdsplads, Copenhagen Business School (CBS).

Universiteterne frygter, at det ’absurde bureaukrati’ jager de bedste hjerner ud af Danmark.

Foruden Harrington har CBS aktuelt 3 andre sager, hvor ansatte er blevet kontaktet af politiet for at passe almindelige forskeropgaver, såsom at være ph.d.-vejleder.

Det er dybt bekymrende, mener CBS-rektor Per Holten-Andersen:

»Reglerne er tåbelige og skal laves om. Det kan ikke være rigtigt, at udenlandske forskere straffes for at rådgive Folketinget eller holde foredrag på et andet universitet. Siri siger, reglerne altid har været sådan, men så kan vi ikke forstå, hvorfor alle de her sager først kommer nu«.

Politiken har forgæves forsøgt at få svar på, hvorfor CBS og andre pludselig oplever en stigning i politianmeldelser.

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har aktuelt 2 sager om ulovligt censorarbejde, som Berlingske beskrev i oktober, samt en sag om en udenlandsk gæsteforelæser fra erhvervslivet.

Aalborg Universitet risikerer i 2 år at miste adgang til fasttrack-ordningen, der gør det nemmere at ansætte udenlandsk arbejdskraft, efter at en forsker arbejdede 4 måneder uden korrekt arbejdstilladelse.

Også Københavns Universitet har flere sager om politianmeldelser af ansatte, siger universitetsdirektør Jesper Olesen:

»Vi har 700 medarbejdere fra ikke EU-lande ansat her. Det er et urimeligt bureaukrati og et stærkt uheldigt signal at sende, hvis de skal søge om tilladelse, hver gang de skal tale om deres forskning offentligt. Vi er bange for, at det her giver os et dårligt ry i udlandet og skræmmer højt kvalificeret arbejdskraft væk«.

Ifølge Danske Universiteter har man aktuelt 14 sager, hvor udenlandske forskere har overtrådt deres arbejdstilladelser.

Minister klar til lovændring

Kritikken kommer 5 dage efter, at regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Radikale indgik en erhvervs- og iværksætteraftale, hvis ambition er at »styrke danske forskningsinstitutioners muligheder for at tiltrække og fastholde højtkvalificerede forsknings- og udviklingsmedarbejdere fra udlandet«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) medgiver, at det kan virke besynderligt, når Siri politianmelder forskere som Brooke Harrington:

»Sagerne er fuldstændig korrekt håndteret af Siri. Det skal også i fremtiden være sådan, at udlændinge skal have gyldig arbejdstilladelse til det, de laver. Men jeg tror også, tiden er kommet til at få kigget på, om reglerne er tidssvarende. Det vil jeg søge Folketingets opbakning til«, siger hun og tilføjer:

»Det giver god mening at lade professorer holde foredrag, være censorer eller andet, der er relevant for deres arbejde. Jeg ved, Brooke Harrington konkret har været i skatteudvalget, og det giver jo god mening, i og med hun har meget stor viden på skatteområdet«.

Hvad er det gode argument for at føre så stramt tilsyn med, hvad udlændinge arbejder med i Danmark?

»Det er for at sikre, at man er her for at arbejde og ikke for at begå kriminalitet. Og når man søger hertil for at udføre et konkret arbejde, så er det derfor, man er her. Når det arbejde ophører, skal man rejse hjem«.

Rettelse: I den oprindelige udgave af artiklen fremgik det, at den amerikanske professor Brooke Harrington risikerer at miste sin opholds- og arbejdstilladelse. Det er ikke korrekt. Opholdstilladelser kan fratages studerende, men ikke arbejdstagere på erhvervsområdet som følge af ulovligt arbejde. Politiken beklager fejlen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden