0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Martin Bubandt
Foto: Martin Bubandt

Taxameterydelsen for at uddanne pædagoger er så lav, at der ikke er råd til nok undervisning, lyder kritikken. Arkivfoto

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsker: Minimumsnormeringer er vand i en hullet spand

Pædagoguddannelsen skal styrkes væsentligt, siger Kommunernes Landsforening, forskere og uddannelsesledere. Sker det ikke, er minimumsnormeringer »vand i en hullet spand«.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis børn i vuggestuer og børnehaver skal have en bedre dagligdag, skal pædagoguddannelsen blive bedre. Sådan lyder meldingen fra Kommunernes Landsforening (KL), forskere og uddannelsesledere.

Meldingen kommer midt i finanslovsforhandlingerne, hvor der er planer om at tilføre penge til daginstitutionerne som et skridt på vejen mod minimumsnormeringer.

Fra KL siger formand Jacob Bundsgaard (S), at pædagoguddannelsen skal løftes, hvis ikke manglen på pædagoger skal gå fra slem til helt umulig.

»Det er ikke nok alene at give kommunerne de penge, der skal til at ansætte flere medarbejdere. Det kræver, at vi kan tiltrække flere unge til uddannelserne, og det kan vi slet ikke i dag«, siger han og peger på, at det også gælder andre uddannelser blandt velfærdssamfundets frontkæmpere.

»Der er over en bred kam brug for at mande op på velfærdsuddannelserne. Vi kan se af uddannelsesevalueringerne, at de studerende har få timers undervisning, og at studiemiljøerne nogen steder ikke er så attraktive«, siger han og peger på, at der skal afsættes penge i finansloven til, at de studerende får mere undervisning.

Det handler om penge, men det handler også om politisk fokus generelt

Lektor Ole Henrik Hansen fra Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU) ved Aarhus Universitet hilser meldingen velkommen.

»Men det er også på høje tid«, siger han.

»Minimumsnormeringer vil svare til at hælde vand i en hullet spand, hvis ikke pædagoguddannelsen samtidig forbedres. Det handler nemlig ikke alene om antallet af voksne. De ansatte skal også kunne løfte opgaven«, siger Ole Henrik Hansen og fremhæver, at den danske pædagoguddannelse i de seneste mange år har været nødlidende og halter efter de øvrige nordiske lande.

»Uddannelserne er presset til at få så mange studerende som muligt igennem på kortest mulig tid«, siger han og peger på, at nogle pædagoguddannelser også lader for dårlige studerende slippe gennem uddannelsen.

Professor Charlotte Ringsmose fra Institut for Kultur og Læring ved Aalborg Universitet peger på, at der er brug for at styrke fagligheden, ellers går det især ud over de sårbare børn.

»Når jeg laver deltagerobservationer i daginstitutioner, ser jeg sårbare børn gå alene rundt, og at pædagogerne ikke bruger deres faglighed, men har travlt med de daglige rutiner i stedet for den udviklende kontakt, der kan være mellem pædagoger og børn«, siger hun.

Ingen spejlæg uden æg

Stefan Hermann, der er rektor på Københavns Professionshøjskole og formand for Danske Professionhøjskoler, er glad for, at KL vil styrke velfærdsuddannelserne.

»Der er ingen tvivl om, at tilbuddet til de studerende på nogle uddannelser skal være fyldigere. Det skal ske gennem mere individuel vejledning, mere feedback og desuden flere undervisningstimer på små hold«, siger han.

Annonce

»Vi arbejder meget med studiemiljøet. Men det bedste, vi kan gøre for de studerende – også dem, der ikke har fået det hele foræret hjemmefra – er at vise dem, at vi forventer noget af dem. Så løsningen er ikke bare flere penge. Det er også et dedikeret arbejde med indhold, organisering og måden, vi tager imod studerende på. Men vi kan ikke lave spejlæg uden æg«, siger Stefan Hermann.

Om uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) kan blive konen med æggene og undgå at tabe dem, vil tiden vise. Men hun er i alt fald glad for enigheden om, at pædagoguddannelsen skal styrkes.

»Jeg har i de første tre måneder som minister været meget optaget af, at der skal større fokus på pædagoguddannelsen og de øvrige velfærdsuddannelser«, siger Ane Halsboe-Jørgensen og peger på, at hun også er meget opmærksom på de udfordringer, KL, forskere og uddannelsesledere peger på.

Større fokus betyder ifølge ministeren også flere penge. Pædagoguddannelsen fik for kort tid siden 127 millioner kroner.

»Det handler om penge, men det handler også om politisk fokus generelt. Hvorvidt faget bliver regnet for noget vigtigt og har politisk opmærksomhed. Hvorvidt det tænkes ind i en større dagsorden. Det håber jeg i den grad, vi får i gang. Ikke bare fra regeringens side, men også fra de 98 kommuners side«, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

  USA står over for et historisk vigtigt valg midt i coronakrisen. Og mens den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, overhaler Trump i alle målinger, påstår præsidenten, at valgsystemet er korrupt, og at brevstemmer vil føre til massivt valgfusk. Trump sår tvivl om demokratiet, mens demonstranter tørner sammen i de amerikanske gader, så de mest bekymrede begynder at tale om borgerkrig.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden