0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Trods coronakrisen er antallet af lærepladser steget

I 2020 blev der indgået 47.855 praktikpladsaftaler. Ifølge minister har trepartsaftaler hjulpet under corona.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Louise Herrche Serup (arkiv)
Foto: Louise Herrche Serup (arkiv)
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På grund af coronakrisen har der været bekymring for, om det ville give et fald i antallet af praktikpladsaftaler for erhvervsskoleleverne.

Sådan er det dog ikke gået. Tværtimod er der sidste år indgået flere aftaler end året før. Det viser tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Samlet er der i 2020 indgået 47.855 praktikpladsaftaler. Det er cirka 4000 flere end i 2019 - svarende til en stigning på ni procent.

Fordelt på de enkelte erhvervsskoleuddannelser har især byggeuddannelsen og mureruddannelsen bidraget med mange nye aftaler.

Eksempelvis er der på træfagenes byggeuddannelse, især tømreruddannelsen, indgået cirka 1000 flere aftaler end året før. Det er en stigning på 25 procent.

Procentuelt har uddannelser som møbelsnedker og bygningssnedker oplevet de største stigninger. Her er antallet af aftaler steget henholdsvis 49 procent og 48 procent.

Hos Dansk Industri (DI), der repræsenterer arbejdsgiverne, er der glæde over, at virksomhederne har været i stand til at oprette flere lærepladser.

»Stor ros til vores virksomheder«, siger Lone Folmer Berthelsen, underdirektør og chef for DI Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser.

»Vi har brug for at få uddannet flere faglærte. Vi har nogle store årgange af faglærte, der går på pension i de her år, og virksomhederne har brug for, at der er nye faglærte til at tage over«.

»Derfor er virksomhederne også selv nøglen til, at vi får flere faglærte«, siger Lone Folmer Berthelsen.

Også Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), der har medlemmer inden for blandt andet murerfaget og byggeriet, understreger vigtigheden af at uddanne flere til at tage over for dem, som er på vej ud af arbejdsmarkedet.

»Er der noget, der er enormt vigtigt i Danmark, så er det, at vi hele tiden er selvforsynende i arbejdskraft«.

»Og det er vi netop, når vi uddanner dygtige faglærte, siger Nanna Højlund, næstformand for FH.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) glæder sig ligeledes over udviklingen, som er hjulpet på vej af indgåede trepartsaftaler om lærepladser mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter.

» Vi er som samfund helt afhængige af, at vores elever på erhvervsuddannelserne får en læreplads. Med coronakrisen og et presset arbejdsmarked, risikerer vi at tabe en ungdomsårgang på gulvet«.

»Derfor er noget af det, jeg er mest stolt af, de vigtige trepartsaftaler, hvor vi sammen med arbejdsmarkedets parter har støbt et solidt fundament, der både gør det økonomisk attraktivt for virksomhederne at have elever i lære og samtidigt sikrer lærepladser til eleverne«, siger Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse.

Ministeren tilføjer, at coronakrisen langt fra er ovre endnu. Derfor vil hun nøje følge udviklingen i lærepladser i 2021, siger hun.

ritzau