0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pædagog: »Vuggestuebørn kan sagtens træffe selvstændige valg«

Birthe Kjær Pedersen er blandt de første pædagoger, der er indstillet til Politikens Pædagogpris. Hun har været i faget i mere end 40 år og ser vuggestuebørn som demokratiske væsner.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Birthe Kjær Pedersen er en af de første, der er blevet indstillet til Politikens Pædagogpris, der uddeles for første gang i går.

Pædagogprisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Pædagogprisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En lugt af kogt æg breder sig på stuen, hvor de mindste børn netop er vågnet fra middagsluren og skal til at spise eftermiddagsmad. Pædagog Birthe Kjær Pedersen sidder for bordenden sammen med en dreng på et år, der stadig er så søvndrukken, at han ikke siger noget, men nøjes med at nikke eller ryste på hovedet, når han bliver spurgt om noget.

»Vil du prøve sådan en agurk her? De er lidt sure, men jeg synes, de smager godt«, siger Birthe Kjær Pedersen og holder et lille glas med syltede agurker frem for ham.

Drengen nikker, og Birthe Kjær Pedersen lægger en agurk på hans tallerken, hvor han allerede har æg, pølse og nybagt brød liggende.

Mens hun giver mad til de andre, skubber drengen pålægget på gulvet og spiser brødet.

»Hov, du kunne vist ikke lide pølse i dag. Måske er du mere bare til smørmadder«, siger Birthe Kjær Pedersen og rækker ham en mad, han kaster sig over.

»I gamle dage sagde man til børnene, at de skulle smage på alt, og læssede alle mulige ting over på deres tallerkener. Men børn lærer med alle sanser, og hvis man vil have dem til at spise mange forskellige ting, skal det ske i deres tempo«, siger hun.

Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Birthe Kjær Pedersen blev uddannet i 1977 og har været i Dosseringens Vuggestue siden 1991.

Birthe Kjær Pedersen er 66 år og blev uddannet pædagog i 1977. Hun har været på Radisestuen i Dosseringens Vuggestue på Nørrebro i København siden 1991.

»Min egen søn havde gået her, og det var simpelthen så godt et sted, at jeg begyndte at arbejde på hans stue, 14 dage efter han var gået ud og begyndte i børnehaven«, siger Birthe Kjær Pedersen.

Hun har altså været i Dosseringens Vuggestue i 29 år. Og selv om hun har nået en alder, hvor hun kunne gå på pension, er hun stadig både stuepædagog og afdelingsleder.

Og det er hun god til. I hvert fald, hvis man kigger på det, en tidligere mor i institutionen har skrevet om hende, da hun indstillede hende til Politikens Pædagogpris, der i samarbejde med Velfærds- og Forskningsfonden for Pædagoger uddeles for første gang i år.

Moderen skriver i sin indstilling, at »Birthe ser hvert enkelt barn«, og at hun var »det allervigtigste menneske« i datterens tid i vuggestue. Hun fremhæver, at der altid er ro, hvor Birthe Kjær Pedersen er, og at hun er god til at tage konflikter i opløbet og samtidig støtte børnene til at blive i stand til selv at afværge konflikter.

Samtidig fremhæver moderen, at Birthe Kjær Pedersen er god til at opdele børnene i mindre grupper, hvor de eksempelvis sidder i rundkreds på badeværelset og får fodbad, mens de får læst historier.

»Det er nærvær, det er sanseindtryk, det er lyttetræning«, skriver moderen.

»Meget fortjent«

»Det er jo som at læse vores læreplaner«, siger Jeanette Thillerup, der er leder i institutionen.

Hun arbejder tæt sammen med Birthe Kjær Pedersen.

»Der er simpelthen ikke nogen, der fortj