Feltet af mulige vindere af Politikens Undervisningspris er i løbet af de sidste uger blevet markant mindre. Helt præcist er 1937 indstillinger blevet snævret ind til 15 nominerede i de tre kategorier, som udgøres af grundskoler, gymnasieskoler og erhvervsskoler.
Det er de to ekspertpaneler bestående af underviser og lærere, forskere og elever, der har stået for at udvælge de fem lærere og undervisere i hver kategori, som de mener bør nomineres og være med i opløbet til at vinde en pris for deres undervisning.
I hver kategori er der tre priser. En hovedpris på 75.000 kroner og to særpriser, der hver honorerer vinderne med 25.000 kroner. Derudover er der i år som noget helt særligt lavet en pris på 10.000 kroner til en lærer eller underviser, der har mestret fjernundervisning særligt godt under coronakrisen.
Går alt efter planen, og tillader myndighedernes retningslinjer det, vil vinderne blive fejret til prisfesten i Politikens Hus 18. august.
Her er de nominerede i erhvervsskolekategorien
Christer Stoltz underviser i virksomhedsøkonomi på Niels Brock EUX Business i København. I indstillingerne, som er lavet af Christer Stoltz’ elever, fremgår det, at de blandt andet sætter pris på hans humor, hans evne til at forklare kompliceret stof, så alle kan følge med, og hans evne til at inddrage konkret stof fra virkeligheden i undervisning. »Han er er rigtig god til at tage hensyn til den enkelte elev, uden at det går ud over undervisningen, og man føler sig både set og værdsat som elev i hans klasse«, skriver en elev i sin indstilling.
Jennie Petra Nielsen underviser i sundhed og socialforhold på Social- og Sundhedsskolen Fyn. Det er tredje år, Jennie Petra Nielsen er indstillet til Politikens Undervisningspris. Og læser man indstillingerne, forstår man hvorfor. Hun har blandt andet fået ændret en busrute, så den passede til elevernes mødetid og kureret en elevs angst for at fremlægge ved at stille sig ved siden af hende undervejs.
»Hun hjælper alle med deres individuelle udfordringer og sørger for, at ingen føler sig udenfor«, skriver eleven i indstillingen.
Jørgen Rousing Jørgensen underviser i blandt andet praktiksøgning på Tradium, tekniske erhvervsuddannelser i Randers. Han har de seneste år fået »borgere, som var på kontanthjælp« til at tage først en »opkvalificeringsforløb« og siden et »uddannelsesforløb til faglært industrioperatør«, skriver en elev i indstillingen af Jørgen og peger samtidig på, at Jørgen har en succesrate med det projekt på »90 procent«.
Jan Barfoed Israelsen underviser kommende lastbilchauffører på TEC Hvidovre udenfor København. Han er blevet indstillet af fire elever, der er så glade for Jan Israelsen, at de kalder ham ’Far Jan’, hvilket de også har fået tatoveret på anklerne. I indstillingen til undervisningsprisen skriver drengene, at »Far Jan« er den første lærer, der har formået at få dem til at »tro på«, at de »kan«, den første lærer, de nogensinde har delt deres »privatliv og fortid« med, og den første lærer, der rigtig har »interesseret« sig for dem.
Hans-Georg Tordrup underviser på NEXT København, hvor han arbejder med at uddanne værktøjsmagere og industriteknikere. Han får ros for at gøre eleverne klar til at skulle ud i virksomheder og for at skabe et rum, hvor de ikke er nervøse for at deltage og blive bedre. »Han sikrer samtidig en undervisning, hvor vi som elever bruger hinanden aktivt. På værkstederne og teoretisk. Så vi lærer at lære fra os og udfordre os selv. Det er med til at give et godt studiemiljø og fantastiske samarbejdsevner«, skriver en elev.
Her er de nominerede i grundskolekategorien
Morten Alsing underviser 0. klasse på Molsskolen i Mols Bjerge i Natur og teknologi. Han inddrager naturen i undervisningen, og det går igen i indstillingerne, at han »ser hvert enkelt barn« og samtidig formår at »holde styr« på hele klassen, mens alle lærer noget. »Morten ville være et fund for en dyr eliteskole, men han vælger at være her hos – som den, der med endeløs begejtring tager børnene med ud i naturen, tilbage i historien, på rejse i fantasien og ind i alt det nye, der kommer«, skriver en forældre i indstillingen.
Marianne Krogh Vissing underviser i dansk og billedkunst på Grønnemose Skole i Høje Gladsaxe i Søborg. Hun er indstillet af en række elever fra 8. klasse, der har haft hende i halvandet år og beskriver, at hun har en særlig evne til at få alle med og til at drage omsorg for hver enkelt elev. »Hun har virkelig gjort vores skole bedre, siden hun kom«, skriver en elev. Desuden har Mariane Krogh Vissing haft en lederstilling, som hun sagde op, fordi hun savnede lærergerningen.
Andreas Damgaard Sørensen underviser i matematik på Skolen på Herredsåsen i Kalundborg. Han er indstillet af både forældre, elver og kollegaer. Flere fremhæver, at Andreas Damgaard Sørensen er dygtig til at se hver enkelt elev, og at han brænder sit fag. En kollega skriver desuden, at han hverken er bange for »at udfordre status quo«, eller at begå fejl og »lære af dem«. »Andreas er den lærer, alle ville ønske, de havde«, skriver en elev i indstillingen.
Lars Malling underviser i matematik, idræt og historie på Egholmskolen i Vallensbæk Strand. Han er indstillet af både forældre og elever i 5. klasse. Det går igen i indstillingerne, at Lars Malling har fået samlet en klasse, der har været plaget af »uro« og »mobberier«. Ligesom at han under corona har formået fortsat at have fokus på de enkelte elever – uanset om de tilhører den ressourcestærke- eller svage del af spektret. En forældre skriver, at han har været elevernes »klippe« i en svær tid.
Susanne Christensen underviser de største børn i dansk på Balltorpskolen i Ballerup. I indstillingerne fremhæves det, at hun har fået selv de mest skoletrætte elever til at interessere sig for læsning og litteratur. Hun er indstillet af tre elever og to kollegaer. En elev beskriver, hvordan Susanne Christensen »reddede« ham, da han var indlagt med selvmordstanker. »Jeg havde aldrig troet, at en lærer ville komme og besøge en, der havde det psykisk dårligt«, skriver han og fremhæver ligeledes, hvordan Susanne har hævet klassens faglige niveau og vækket deres interesse for litteratur.