Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Hasan Jamali/2011 AP
Analyse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Analyse: Danmark opfører sig præcis som Saudi-Arabien

Det store prisfald på olie afmonterer nogle gamle myter og stiller os over for nye svære valg.

Analyse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et enkelt citat fra en gammel, saudisk oliesheik forklarer, hvad de faldende oliepriser egentlig handler om. Ahmed Zaki Yamani var olieminister i Saudi-Arabien fra 1962 til 1986. Hans ansigt med det karakteristiske gedeskæg blev for mange i Vesten billedet på de oliesheiker, der under oliekrisen rystede den globale magtbalance, da de pludselig demonstrerede, at de havde magt til at sætte vores moderne industrisamfund på vågeblus.

Helt tilbage i år 2000 forudså sheik Yamani i et interview med en britisk avis den udvikling, som nu begynder at være tydelig for enhver:

»Tredive år fra nu vil der være enorme mængder af olie – og ingen købere. Om tredive år er der ikke problemer med olie. Olie vil blive efterladt i undergrunden. Stenalderen sluttede ikke på grund af mangel på sten, og oliealderen vil heller ikke slutte på grund af mangel på olie«.

Hvis sheiken har ret, giver det pludselig mening, at Saudi-Arabien i dag afviser at skrue ned for oliepumperne i et forsøg på at tvinge olieprisen op. I stedet forsøger Mellemøstens oliestormagt at forsvare sine markedsandele og sælge så meget olie som muligt, mens der stadig er et marked, som vil aftage den.

Prisen er halveret

Det seneste halve år er prisen på en tønde olie halveret, og det har allerede haft effekt.

Da to af verdens største olieselskaber, Shell og ConocoPhillips, for et par uger siden offentliggjorde deres årsregnskaber, var overskuddene markant mindre end forventet, og begge selskaber benyttede anledningen til at meddele, at de ville trække milliarder af dollars ud af projekter, der ellers skulle lede til nye olieboringer.

Forløbet fortæller os to ting: På den ene side har vi de seneste år lært, at olien aldrig slipper op, sådan som mange af os ellers fik at vide i skolen. Hvis prisen er høj nok, er der masser af olie, som venter på at blive pumpet op.

Med andre ord: Danmark deler langt hen ad vejen energipolitisk strategi med Saudi-Arabien.

På den anden side er det slet ikke sikkert, at markedet vil gøre det til en god forretning at hente den sidste olie op.

Året 2050 er et vigtigt pejlemærke for både klima og energi – det er for eksempel det år, hvor Danmark efter planen skal være helt uafhængigt af sorte energikilder som kul, gas og olie.

Spørgsmålet er, om Danmark mener den ambition alvorligt. Regeringen og de olieselskaber, der opererer i Nordsøen, er dybt optagede af at finde ud af, hvordan de kan suge hver en dråbe olie op af Nordsøen, mens tid er.

Det sker, selv om forskerne og FN’s Klimapanel højt og tydeligt advarer om, at store dele af de kendte reserver af olie og kul skal forblive i jorden, hvis den globale opvarmning skal have en chance for at holde sig under to grader.

Danmark deler strategi med Saudi-Arabien

Tankegangen hos klimaminister Rasmus Helveg (R) er hentet direkte ud af sheik Yamanis lærebog: fuld kraft på pumperne, inden oliealderen pludselig er forbi:

»Vores politik drejer sig om at formindske vores eget forbrug. Men så længe vi har det forbrug, vil jeg hellere have det fra Nordsøen end importere det fra udlandet«, som han siger.

Med andre ord: Danmark deler langt hen ad vejen energipolitisk strategi med Saudi-Arabien.

Forskerne siger, at klimaet kun kan reddes, hvis Danmark og andre olielande lader noget af olien blive i undergrunden. Men den danske regering går den modsatte vej og vil hente endnu mere op. Kilde: Politiken.tv / Jakob Nielsen. Producer: Henrik Haupt.

Intet tyder på, at verden kan klare sig uden olie til transport og til den kemiske industri i nogen nær fremtid. Men hvis Danmark holder pumperne i gang længst muligt, er der andre, der skal lade olie og gas ligge, hvis regnestykket skal gå op.

Da den radikale energiminister for nylig skrev i denne avis, at han vil »gå vindvejen«, havde det været ærlig snak, hvis han havde tilføjet, at han samtidig vil suge Nordsøen tør for olie.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden