Foto: FERDINAND OSTROP/AP
Klima

Hackede mail ryster klimadebatten

Hackerangreb mod engelsk universitet giver klimaskeptikerne nye skyts.

Klima

Forskere har bevidst har overdrevet menneskets indflydelse på klimaændringerne.

Det kan godt være Newton, var en æsel, men teorien om tyngdekraften fungerer stadig

Det siger kritikere af teorien om global opvarmning.

Og deres angreb har fået ny næring efter hundrevis af email mellem prominente amerikanske og engelske klimaforskere er blevet hacket og offentliggjort. Det skriver New York Times.

»Det her ikke en rygende pistol; det her er en padehattesky«, siger klimatologen Patrick J. Michaels om mailkorrespondencerne, der blandt andet indeholder diskussioner om hvorvidt datamateriale skal offentliggøres, og hvordan forskerne bedst muligt kan bekæmpe deres modstandere.

Skal præge klimatopmødet Kritikere peger blandt andet på en mail, hvor klimaforskeren Kevin Trenberth skriver at »fakum er, at vi ikke kan redegøre for den manglende opvarmning i øjeblikket, og det er en parodi, at vi ikke kan«.

Filerne er blevet stjålet fra en server på University of East Anglia, hvilket universitetet har bekræftet. Men de har ikke noget overblik over, om nogle af de mange mail, der nu ligger på nettet, er falsknerier.

Flere forskere har overfor New York Times bekræftet, at de enten har sendt eller modtaget nogle af de omdiskuterede mail, og der bliver spekuleret i, om hackerangrebet har til formål at påvirke debatten ved den internationale klimatopmøde i København i december.

LÆS ARTIKEL

Steve Macintyre driver bloggen climateaudit.org , der kritiserer klimaforskningen. Her kan man læse flere af beskederne. Han kalder afsløringen for »temmelig nervepirrende«.

Skjuler den reelle data
En anden mail, der har fået klimaskeptikere på hælene, er en besked, hvor forskeren Phil Jones skriver, at han har brugt et »trick« til at »skjule nedgangen« i temperaturerne.

Fakum er, at vi ikke kan redegøre for den manglende opvarmning i øjeblikket, og det er en parodi, at vi ikke kan

»Det kan lyde belastende, men når man ser på, hvad der bliver talt om, så er der intet i det«, forsvarer professor Mann fra Pennsylvania State University, som mailen blev sendt til.

Newton var et æsel

Flere forskere forsvarer også korrespondencerne ved at sige, at forskningen stadig er god nok, og at den hårde tone blot er et udtryk for, at videnskabsfolkene er menneskelige.

»Det kan godt være Newton, var et æsel, men teorien om tyngdekraften fungerer stadig«, siger Gavin A. Schmidt fra Nasa til New York Times.

LÆS NEW YORK TIMES ARTIKEL Hacked E-Mail Is New Fodder for Climate Dispute ( Eksternt link - på engelsk)

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce