ULIGHED. En vesterlænding udleder stadig syv gange så meget CO2 som en inder.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

ULIGHED. En vesterlænding udleder stadig syv gange så meget CO2 som en inder.

Klima

Danske klimaforskere: Vi er ude i de mest pessimistiske scenarier

Det bliver svært at nå to graders-målet, mener danske klimaeksperter.

Klima

I øjeblikket er der så meget fart på den globale opvarmning, at det nu er de mest dystre fremtidsprognoser fra FN's klimapanel (IPCC), der gælder.

Sådan lyder det fra flere danske forskere, efter at nye tal fra Det Internationale Energiagentur (IEA) viser, at CO2-udledningen var steget med fem procent i 2010, og dermed var det højeste nogensinde.

»Det går hurtigere, end IPCC har forudsagt, så vi er ude i nogle af de mest pessimistiske scenarier«, siger Eigil Kaas, professor i meteorologi på Niels Bohr Instituttet.

LÆS ARTIKEL

Ligesom de udenlandske forskere kommer det bag på deres danske kolleger, at stigningen har været så voldsom.

»Inden for et år er fem procent virkelig meget. Hvis man kigger på den rate, der hidtil har været, så er det en stor stigning«, siger Eigil Kaas.

Svært at nå klimamål Det samme mener kemiingeniør Ole Kenneth Nielsen, der er projektleder for de nationale opgørelser over udledningen af drivhusgasser.

»Det er bekymrende, at det stiger så meget i et år, hvor man ellers forventer en lille nedgang på grund af den finansielle krise på globalt plan. Det er rimelig voldsomt«, siger han.

LÆS OGSÅ

Han er enig med de udenlandske forskere, som mener, at det efterhånden bliver mere end svært at nå den anerkendte målsætning om at holde temperaturstigningerne under to grader.

»Hvis man skal nå de målsætninger om fremtidens temperaturstigninger, skal vi reducere med det mere. Jo værre udgangspunktet bliver, jo større bliver udfordringen med at få bragt opvarmningen ned«, siger Ole Kenneth Nielsen og henviser til, at der nu er risiko for en fire graders stigning.

Udviklingen bør få politikerne til snart at finde en løsning på, hvordan CO2-udledningen bliver nedbragt, siger professor Eigil Kaas.

»Den globale opvarmning får betydelige konsekvenser for natur og mennesker. Der er mange omkostninger forbundet med at verdenshavene stiger, og derfor er det rigtig usmart ikke at handle«, siger han.

Vesten er stadig den største skurk

Ifølge IEA's skøn er OECD-landene kun ansvarlige for en fjerdedel af selve CO2-stigningen i 2010. Og det er derfor især vækstlande som Kina og Indien, der udleder mere CO2 end tidligere.

Men kigger man på udledningen per indbygger, er vesten stadig den største skurk. Mens en OECD-borger sidste år i gennemsnit udledte 10 ton CO2, var tallet for en kineser kun 5,8 ton, og en inder udledte i gennemsnit kun 1,5 ton.

Ifølge IEA kom 44 procent af CO2-udledningen fra kul, 36 procent fra olie og de sidste 20 procent fra naturgas.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce