Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PER FOLKVER (arkiv)
Foto: PER FOLKVER (arkiv)

NOX. Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) erkender, at miljøet kan blive klimaplanens sorteper.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringens ambitiøse klimaplan skader miljøet

Omstilling til grøn energi giver ringere vandmiljø og øget luftforurening, viser ny analyse af klimaplan. Ministeren erkender det og lover ændringer.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I søndags blev Danmark kåret som verdens klimaduks ved FN’s klimatopmøde i Doha på grund af vores ambitiøse klima- og energiplan.

Men nu viser nye beregninger fra tre danske universiteter, at planens massive satsning på træ, halm, raps og anden biomasse har store skadevirkninger for miljøet.

»Det ensidige fokus på CO2-udledning betyder, at vi har lukket øjnene for, at biomasse også har negative sider«, siger lektor Thomas Astrup fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), der sammen med Syddansk og Aalborg Universiteter lavet den hidtil mest omfattende analyse af klimaplanens effekter.

LÆS OGSÅ

Resultaterne er præsenteret i seneste nummer af det videnskabelige tidsskrift Applied Energy.

I modsætning til de fleste beregninger i energiforsyningen tager denne nye livscyklusvurdering ikke kun højde for de direkte udledninger fra for eksempel skorstene og udstødningsrør, men også de indirekte miljøpåvirkninger, som for eksempel opstår ved øget dyrkning af energiafgrøder som piletræ.

Plan kræver mere landbrugsjord
Regeringens og Folketingets klimaplan om overgang til 100 procent vedvarende energi i 2050 forudsætter ifølge forskerne, at der skal bruges tre-fire gange så meget biomasse som i dag, og at tung transport som lastbiler skal køre på biobrændsler som biodiesel.

Det ideelle ville både klima- og miljømæssigt være at dække det ekstra behov med restprodukter fra land- og skovbrug og andet bioaffald, men ifølge forskerne er det helt urealistisk.

Man kan heller ikke ukritisk importere biomasse, for så er det bare andre lande, der får de miljømæssige skadevirkninger.

Jeg er enig i præmissen om, at man skal se meget seriøst på risiciene herDerfor skal man ifølge forskerne inddrage ny landbrugsjord og bruge mere gødning til piletræ og anden biomasse. Det betyder større udledning af kvælstof og fosfor til åer, søer og fjorde – og dermed større risiko for iltsvind og fiskedød.

Samtidig kan biodiesel give højere udledning af de såkaldte NO x’er (kvælstofdioxider), der kan medføre hjerte-kar-sygdomme, blodpropper, cancer i lungerne og forværre bronkitis og astmatilstande.

»Man burde have medtaget de afledte miljøskadelige virkninger i regeringens klimaplan«, siger Thomas Astrup.

Rapporten overdriver
Den grønne tænketank Concito er enig i, at regeringen maler et alt for lyserødt billede i sin grønne plan.

Tænketanken har tidligere påpeget, at der kan være store miljømæssige problemer med biomasse.

»Og universiteternes nye analyse undervurderer endda efter alt at dømme klimaulemperne ved biomassen«, mener Torben Chrintz, videnschef i Concito, der snart kommer med en rapport om biomasses samlede klimaeffekter.Det Økologiske Råd mener derimod, at rapporten overdriver de grønne skadevirkninger.

»De forudsætter jo nærmest, at al fossil energi skal erstattes med biomasse – og ja, det ville gå gruelig galt. Der skal først og fremmest satses på energibesparelser, sol, vind, jordvarme – og så biogas. Biomasse er nødvendigt på kort sigt, men som Klimakommissionen fastslog, skal det begrænses mest muligt«, siger sekretariatschef i rådet Christian Ege.

Minister vil granske luftforurening

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Thomas Astrup fra DTU og de andre forskere bag den nye analyse er enige i, at biomasse skal begrænses mest muligt, men analysen inddrager allerede størst mulig satsning på energibesparelser og vedvarende energi, og forbruget af biomasse kan næppe begrænses mere, end det allerede gøres i analysen, mener de. Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) erkender, at miljøet kan blive klimaplanens sorteper.

LÆS DEBAT »Der er ingen tvivl om, at vi skal udvise den allerstørste forsigtighed, så vi ikke skaber et nyt problem, mens vi forsøger at løse et andet. Så jeg er enig i præmissen om, at man skal se meget seriøst på risiciene her, men jeg føler også, at vi er godt på vej til at gøre det. Vi har jo netop på grund af disse risici for miljøet igangsat en stor biomasseanalyse, hvor vi vil bruge resultaterne til at gøre klimaplanen grønnere. Og vi arbejder også i EU for at få indført kriterier for bæredygtig biomasse«, siger Martin Lidegaard. Men jeres biomasseanalyse inddrager ikke, at NO x-forureningen kan stige markant?»Nej, det er rigtigt, det er helt nyt. Og det kommer vi selvfølgelig til at se nærmere på, enten som led i biomasseanalysen eller på anden vis«, lover ministeren.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden