Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Atomaffald. Reaktor 3 på Risø. Et flertal i Folketinget ønsker at begynde eksport af atomaffald fra Risø.
Foto: Jan Grarup (arkiv)

Atomaffald. Reaktor 3 på Risø. Et flertal i Folketinget ønsker at begynde eksport af atomaffald fra Risø.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kursskifte: Politisk flertal siger ja til at sende atomaffald til udlandet

Politisk flertal skifter holdning til dansk atomaffald fra Risø og vil nu undersøge mulighed for at eksportere det radioaktive affald til udlandet.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter utallige undersøgelser og mere end ti års politisk debat om, hvor i Danmark man mest forsvarligt kan placere op mod 10.000 kubikmeter atomaffald, kan det nu ende med, at det radioaktive affald slet ikke bliver gravet ned i den danske undergrund.

LÆS OGSÅ Eksperter: Dansk plan for atomaffald kan ikke lade sig gøre Et flertal i Folketinget har skiftet kurs og er nu klar til i stedet at sende atomaffaldet til deponering i udlandet, hvis det kan lade sig gøre at finde et land, som på forsvarlig vis kan tage imod det. Reel forhandling I 2003 besluttede et enstemmigt Folketing ellers, at der skulle etableres et slutdepot for atomaffald et sted i Danmark med den begrundelse, at »hver generation bør rydde op efter sig selv«. »Vi skal da gå ind i en reel forhandling, hvis vi kan eksportere det hele, og hvis alle konventioner kan overholdes. Set i forhold til Europa har vi meget små mængder atomaffald i Danmark. Hvis der er et land, som har kapacitet til at rumme det, er det en forsvarlig dagsorden«, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

Det danske atomaffald består af 5.000-10.000 kubikmeter lav- og mellemaktivt atomaffald – omkring to gange Rundetårn fyldt til toppen – som i mange år har ligget på Risø, hvor den sidste reaktor blev lukket ned i 2001.Krag: Jeg lytter selvfølgelig
I 2011 blev der udpeget seks mulige steder for slutdepot i fem forskellige danske kommuner. Det var planen, at feltet i starten af i år skulle snævres ind til to kandidater, men et flertal i Folketinget er blevet enig om at udsætte den beslutning og udvide undersøgelsen til at omhandle muligheden for at eksportere atomaffaldet.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) oplyser i en mail til Politiken, at regeringen lægger stor vægt på, at der fortsat er bred enighed blandt Folketingets partier om håndteringen af Risø-affaldet.

»Jeg lytter selvfølgelig, når flere af partierne ønsker, at vi skal undersøge mulighederne for at få alt affaldet deponeret i udlandet«, skriver Astrid Krag.

Jeg lytter selvfølgelig, når flere af partierne ønsker, at vi skal undersøge mulighederne for at få alt affaldet deponeret i udlandetV: Intet etisk problem i eksport
De konservatives sundhedsordfører, Benedikte Kiær, mener, at det er naturligt med et holdningsskifte til placeringen af det radioaktive affald, fordi mulighederne for at eksportere atomaffald er blevet bedre og sikrere de sidste ti år.

»Man skal jo ikke holde dumstædigt på, at det affald, man selv producerer, også er noget, man selv skal håndtere. Det lyder jo meget smart og enkelt, men man er jo også nødt til at se på, om der er en klogere måde at håndtere affaldet på. Hvis der er nogen, som er bedre til det og kan gøre det til en bedre pris, bør vi da også hoppe på den«, siger hun.Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, mener heller ikke, at der vil være noget etisk problem i at eksportere atomaffald. Han påpeger, at den danske virksomhed Nord (det tidligere Kommunekemi) også behandler farligt affald fra udlandet.

»Så må det jo omvendt også være sådan, at vi kan bede om hjælp til atomaffald i andre lande, som har større ekspertise i at håndtere det. Det danske affald vil være en forsvindende lille mængde i forhold til flere lande omkring os«, siger han.

Ingen juridiske hindringer

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Enhedslisten afviser på forhånd tanken om at eksportere atomaffaldet og foreslår i stedet, at atomaffaldet bliver liggende på Risø i et mellemdepot. Undersøgelserne af de mulige steder for et slutdepot i Danmark fortsætter sideløbende med undersøgelser om muligheden for et mellemdepot eller eksport. En tværministeriel arbejdsgruppe mødes i dag i Sundhedsministeriet for at informere de berørte kommuner om undersøgelserne.

LÆS OGSÅ

Ifølge eksperter er der intet juridisk i vejen for, at Danmark eksporterer atomaffaldet til et andet EU-land. Men det kan blive meget svært at finde et land, der kan og vil tage imod det, siger direktør Ole Kastbjerg Nielsen fra Dansk Dekommissionering, der står for at håndtere radioaktivt materiale i Danmark.

»Reelt kender vi kun et eksempel i EU på en aftale om eksport af lav- og mellemaktivt affald, nemlig fra Luxembourg til Belgien, og her er der tale om et meget lille land med langt mindre mængder end Danmark«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden