0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
ANDY WONG/AP
Foto: ANDY WONG/AP

CO2-FORURENING. Mængden af CO2-partikler i atmosfæren er øget dramatisk, viser målinger. Følgerne kan blive en global opvarmning, der løber løbsk.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klimaudslip runder et skarpt hjørne

Mængden af CO2-molekyler i atmosfæren holder sig nu rekordhøjt.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I 2013 skabte det internationale overskrifter, da koncentrationen af CO2 i atmosfæren kortvarigt røg op over 400 ppm for første gang.

Nu er den koncentration tilsyneladende blevet permanent. I løbet af den seneste måned har CO2-forureningen ligget konstant oppe over 400 milliontedele.

Det er den højeste værdi, drivhusgassen har ligget på i menneskets historie. Det har ikke været højere de seneste 800.000 år.

Den høje koncentration er målt ved det amerikanske Mauna Loa-observatorium på Hawaii. Her passerede man 400 ppm-stregen i april. Og partikelmængden holdt sig over dén milepæl gennem hele april.

DOKUMENTATIONFølg målingerne fra dag til dag her ( eksternt link - på engelsk)

Scripps Oceanografiske Institut, Californiens Universitet i San Diego
Foto: Scripps Oceanografiske Institut, Californiens Universitet i San Diego

Før industrialiseringen lå niveauet på cirka 280 ppm. Nu stiger CO2-partikelforureningen stadigt hurtigere takket være menneskets afbrænding af fossile brændstoffer.

Forskerne har vurderet, at CO2-koncentrationen skal bremses ved 350-400 ppm, hvis mennesket skal have held til at holde den globale temperaturstigning på omkring to grader og dermed hindre et fuldstændigt klimakollaps.

Da man første gang målte over 400 ppm advarede FN's klimachef Christiana Figueres om, at verden havde »krydset en historisk tærskel og er kommet ind i en ny farezone«.

LÆS ARTIKEL

Hendes advarsel er dog langt hen ad vejen mødt med skuldertræk og udviklingen mod stadigt højere temperaturer fortsætter.

Siden 1880 er den gået op med 0,85 grader i gennemsnit globalt set. Men FN's klimapanel IPCC og Verdensbanken advarer op, at kursen i øjeblikket fører kloden i retning mod stigninger på mellem 4 og 4,8 grader.

FN's klimapanel IPCC vurderede i april, at der fortsat er mulighed for at begrænse temperaturstigningerne til under to grader, hvis udslippene globalt set nedbringes med mellem 40 og 70 procent. I årene fra 2000 til 2010 steg de imidlertid hurtigere end i de foregående tre årtier, konstaterede eksperterne dog samtidig.

Sidste år blev der udledt 36 milliarder ton - den højeste mængde nogensinde, viser IPCC's tal.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?