0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Grøn udsigt: I Danmarks klimapolitik er 2030 lige om lidt

Klimarådet er kommet med sit bud på fem ting, Danmark kan gøre for at nå vore klimapolitiske mål. Det handler om, hvad der skal ske frem mod 2030, hvis vi vil gøre os fri af fossil brændsel i 2050.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling/POLFOTO
Arkivfoto: Jens Dresling/POLFOTO

Hvis Danmark hurtigt kan finde de rigtige løsninger for grøn omstilling, vil det også fremover være med til at med til at bære dansk erhvervsliv.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Lang tid er et vidt begreb, især når det drejer sig om klimapolitik. For det er snart, vi skal enes om den politik, der skal pege frem mod 2030 – og videre til udfasningen af fossile brændsler i 2050. Jo længere vi venter, des sværere bliver det. Med klimapolitisk målestok er 2030 om et øjeblik.

Det ved Klimarådet, og i tirsdags kom det med et bud på fem ting, Danmark kan og bør gøre. Klimarådets sigte er først og fremmest at nå frem til målet så let og billigt som muligt – og med hensyn til både sociale balancer og erhvervslivets konkurrenceevne. Det er med andre ord økonomernes bud på, hvordan vi bedst bevæger os frem mod de helt store mål – ikke mindst målet om helt at gøre os fri af olie, gas og kul.

Derfor kan Klimarådets anbefalinger også læses med andre briller end dem, der stiller skarpt på Danmarks egen politik. Det handler ikke kun om, hvad vi selv gør, men også hvordan vores klimapolitik virker sammen med resten af samfundet – og hvad det betyder for valget af mål og midler. Vælger vi rigtigt – og finder vi på nye modeller, der kombinerer det bedste fra forskellige instrumenter – kan Danmark være med til at udvikle og afprøve nogle af de løsninger, der andre steder kan gennemføres i langt større skala.

Forstået på den måde bliver Klimarådets analyse og anbefalinger ikke kun en opskrift på, hvordan vi selv kan nå vore egne mål, men også et bud på, hvordan vi både kan fortsætte vores egen grønne omstilling og samtidig udbygge vores stærke position internationalt, så grønne løsninger og teknologier også fremover er med til at bære dansk erhvervsliv.

Sagt med andre ord handler det ikke ’kun’ om klimapolitik, men i høj grad også om erhvervspolitik og om fremtidssikringen af samfundsudviklingen i Danmark. For når vi kan finde de veje, der lettest når frem til de svære mål, er der stor sandsynlighed for, at andre vil lade sig inspirere og gå samme vej.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

 • Joachim Adrian

  Klimanørd

  Henter…

  #5: Tror du også, du redder klimaet, når du køber bæredygtigt tøj?

 • Klimanørd

  Henter…

  Er regeringens længe ventede klimaudspil for landbruget godt nok?

 • Klimanørd

  Henter…

  Klimaaktivisterne er tilbage - og de er flere end nogensinde før