0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Concito: Lavtliggende jord er vigtig for klimamålet

Lavtliggende landbrugsjord er en stor kilde til udslip af drivhusgasser. Og hvis dyrkning og dræning af dem droppes, vil det give både klima-, miljø- og naturgevinster.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Janus Engel
Arkivfoto: Janus Engel

Lavtliggende jorder langs vandløb har ofte et højt udslip af drivhusgasser, hvis de bliver drænet. Og endnu mere, hvis de også pløjes.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Socialdemokratiets ønske om at holde op med at dyrke og dræne lavtliggende jord af hensyn til klimaet er »grundlæggende en supergod idé«, hvis man spørger den grønne tænketank Concito.

Concitos direktør, Christian Ibsen, kalder ophør af dræning af de lavtliggende jorde for »et fuldstændig afgørende virkemiddel«.

Hvis ikke jorden kommer til at optage og binde væsentlig mere CO2, end den udleder, bliver det nemlig svært at nå det danske klimamål om, at Danmarks nettoudledning af drivhusgasser skal gå i nul inden 2050, påpeger han.

Som omtalt på forsiden er det et krav fra Socialdemokratiets side til en kommende klimaplan. Partiet vil realisere forslaget gennem jordfordeling, sådan at landmænd med lavtliggende jord kan få noget andet jord som kompensation. Alternativt kan staten opkøbe jorden.

Et stop for dyrkning og dræning af de lavtliggende områder vil samtidig gavne vandmiljøet, fordi det vil bremse noget af udsivningen af kvælstof og fosfor. Der er også en naturgevinst, idet fuglearter knyttet til fugtige arealer generelt er i kraftig tilbagegang i Danmark. Hvis dræningen ophører, vil områderne, som typisk ligger langs vandløb, blive fugtige og være oversvømmet en del af året.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter