Vismænd er urolige og frygter for Klimarådets fremtid og uafhængighed
En række vismænd og overvismænd peger på, at selve konstruktionen af formandskabet i Klimarådet udfordrer organets uafhængighed.
Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Afvist. Økonomiprofessor Peter Birch Sørensen ville gerne være fortsat sit arbejde i front for Klimarådet. Det takkede klimaministeren nej til kort efter en kritisk rapport fra rådet.
Politikens Sarah Skarum skriver om mad, relationer, tendenser, eksistens og livet på den anden side af de 40 (som faktisk er ret sjovt!).
Udsendes hver fredag.Du er nu tilmeldt Fredagsbrevet
Hvis man skal være vagthund for regeringen, er intet vigtigere end at have et solidt ry for politisk uafhængighed. Og så går det ikke, at det er regeringen, der udpeger vagthundenes førstemand.
Det mener seks fremtrædende akademikere, der har haft problemstillingen tæt inde på livet. Alle er de økonomiprofessorer. Alle har de været såkaldte vismænd – medlemmer af formandskabet i De Økonomiske Råd, der er regeringens vigtigste økonomiske rådgiver. Og alle er de bekymrede.
Politiken har kontaktet dem for at høre, hvad de mener om den seneste ballade i Klimarådet, hvor regeringen for ti dage siden vragede den siddende formand, Peter Birch Sørensen, selv om han søgte genvalg. Det er af oppositionspolitikere og kommentatorer blevet udlagt som en politisk fyring, fordi rådet under hans formandskab udgav en række rapporter, der var kritiske over for regeringen.
Om fyringen var politisk eller ej, vil ingen af de tidligere vismænd afgøre. Men alene mistanken er dræbende for rådets troværdighed, siger flere af dem.
»I en eller anden forstand vil Klimarådets troværdighed nu og i al fremtid være ramt«, siger Michael Rosholm, der var vismand fra 2006 til 2012.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.