Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Første kæmpemølle snurrer i Danmarks største vindmøllepark

Horns Rev 3 skal indeholde 49 kæmpemøller og producere strøm til 425.000 husstande.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når danskerne tænder ovnen juleaftensdag for at klargøre julemiddagen, så er det for en ikke ubetydelig del af befolkningens vedkommende helt ny vindmøllestrøm, der sætter julemaskineriet i gang.

Sent søndag aften satte energiselskabet Vattenfall nemlig gang i den første af 49 kæmpevindmøller i vindmølleparken Horns Rev 3 ved den jyske vestkyst.

Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Vindmølleparken vil, når den står færdig, være Danmarks største og producere strøm til intet mindre end 425.000 husstande.

»Det er en af de bedste julegaver, man kan få. Vi er glade for og stolte over, at parken nu begynder at levere strøm til danskerne. Det er et vigtigt skridt mod en fossilfri fremtid for både Danmark og Vattenfall«, siger Michael Simmelsgaard, Vattenfalls landechef i Danmark.

Yderligere to vindmøller i dag

Vattenfall forventer at opstille og igangsætte yderligere to vindmøller i løbet af juleaftensdag.

Når Horns Rev 3 er i fuld drift, vil de 49 kæmpemøller øge den årlige danske elproduktion fra vind med godt 12 procent.

Med en højde på 187 meter og en vægt tæt på 1500 ton er møllerne i den nye vindmøllepark betydeligt større end de vindmøller, der i øjeblikket producerer strøm ud fra den jyske vestkyst.

»Etableringen af havmølleparken er en kæmpe operation, som involverer mange skibe og arbejdspladser. Vi har stor fokus på personalets sikkerhed, og næste skridt er nu at få de resterende møller installeret og tilsluttet«, siger Michael Simmelsgaard.

Møllerne er produceret af Vestas og udskibet fra Esbjerg Havn.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden