Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Chaideer Mahyuddin/Ritzau Scanpix
Foto: Chaideer Mahyuddin/Ritzau Scanpix

Det er blandt andet tun og hajarter, der bliver hårdest ramt af iltmanglen. De søger nemlig op mod overfladen, hvorfor de bliver lette ofre for overfiskning.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hajer, tun og sværdfisk trues på livet af bekymrende lavt iltniveau i verdenshavene

Iltmanglen i verdenshavene er fire gange så stor som for 50 år siden. Det konkluderer den hidtil største rapport på området, som kæder udviklingen sammen med klimaforandringerne.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Fanden er løs i Laksegade«.

Udtrykket, som stammer tilbage fra 1826, hvor der opstod panik i Indre By i København, indikerer, at noget er rivende galt. Og det er netop tilfældet under klodens bølgende blå overflade.

Klimaforandringer og massiv forurening med næringsstoffer er i gang med at dræne verdenshavene for ilt, hvilket truer adskillelige fiskearter og andre havdyr, herunder tun, forskellige hajarter og sværdfisken. Disse dyr er sammen med andre større fisk begyndt at søge op mod overfladen, hvor der er mere ilt. Det betyder, at arterne bliver mere sårbare over for overfiskning.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN. Det skriver blandt andre BBC.

»Co2-udslippet fortsætter med at stige, og dette er muligvis den sidste advarsel om det hæmningsløse eksperiment, menneskeheden udsætter verdens have for«, udtaler Dan Laffoley, som er en af rapportens forfattere, i forbindelse med udgivelsen.

»Virkelig bekymrende«

Konklusionen er ifølge leder af det Globale Marine og Polare program i IUCN, Minna Epps, »virkelig bekymrende«.

»Hvis vi løber tør for ilt i havene, vil det betyde tab af såvel levesteder som biodiversitet. Det er en glidebane. Iltmanglen vil også ændre energien og den biokemiske cyklus i havene, og vi ved endnu ikke, hvad disse ændringer medfører«, siger hun og påpeger, at iltmanglen i dag er fire gange så stor som for bare 50 år siden.

Rapporten, ’Ocean deoxygenation: Everyone’s problem’, er den hidtil største af sin slags, når det kommer til at undersøge årsager, indvirkninger og mulige løsninger, hvad angår iltmanglen i havene.

Trussel mod havets økosystem

Forureningen med forskellige næringsstoffer i havene er et problem, der har indflydelse på ilt-situationen, hvilket har været kendt i årtier. Det nye, som rapporten konkluderer, er, at manglen på ilt især skyldes klimaforandringer.

»Dræningen af ilt udgør en trussel mod havøkosystemet, der i forvejen er under pres på grund af stigende havtemperaturer og forsuringer«, lyder det fra medforfatter Dan Laffoley.

Og hvis udviklingen fortsætter, står verdenshavene til at miste 3-4 procent af den samlede mængde ilt inden 2100.

Værst står det til i de tropiske afkroge af kloden. Omkring 700 forskellige steder rundt omkring i verdenshavene lider af et alt for lavt iltindhold. Til sammenligning lød det antal på 45 i 1960’erne.

Læs mere:

Annonce

    Alt om Klima­bedraget

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden