Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Magnus Holm
Arkivfoto: Magnus Holm

Regeringen har udskudt at beslutte, om der fremover skal søges efter og udvindes olie og gas i Nordsøen.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Greenpeace: »Det burde være en no-brainer at sætte en slutdato på jagten efter ny olie«

Miljøorganisationen er ikke tilfreds med, at regeringen har udskudt beslutning om, hvorvidt der fortsat skal søges efter og udvindes olie i Nordsøen.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringen har valgt at udskyde en beslutning om, hvorvidt der fortsat skal søges efter og udvindes olie i Nordsøen.

For beslutningen kræver et bedre grundlag og mere tid, lyder begrundelsen fra klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) til Berlingske.

Men i Miljøorganisationen Greenpeace Danmark så generalsekretær Mads Flarup Christensen helst, at regeringen satte en stopper for oliejagten frem for at udskyde beslutningen om den.

»Verden har i dag allerede langt mere olie og gas, end vi kan tåle at brænde af, hvis vi skal nå målene i klimaaftalen fra Paris«, siger generalsekretæren og fortsætter:

»Det burde være en no-brainer at sætte en slutdato på jagten efter ny olie«.

Og ifølge Greenpeace Danmark er det ikke for tidligt.

»Andre lande har allerede sat en slutdato på eller helt stoppet deres olieudvinding, så at følge trop vil på ingen måde være et dansk soloudbrud«, siger Mads Flarup Christensen.

Skatteministeriet: Indtægter for to milliarder

Det er særligt de klimamæssige og økonomiske konsekvenser, som klima- og energiministeren vil have mere sikkerhed omkring, før der bliver truffet en beslutning om det, der vil blive den ottende udbudsrunde.

»Det er en besværlig øvelse, og det er også derfor, vi tager os lidt længere tid, end man normalt gør og har gjort«, siger Dan Jørgensen til Berlingske.

Skatteministeriet har tidligere skønnet, at staten kan hente indtægter for omkring to milliarder kroner ved en ottende udbudsrunde.

»Vi skal ikke hente mere olie op ad Nordsøen langt inde i 2050’erne«

Regeringen frygter dog, at regningen kan blive endnu højere, fordi en aflysning kan gå ud over olieselskabernes nuværende investeringer.

Klimaneutral passer ikke med olieboringer

Klimaordfører for Radikale Venstre Ida Auken kritiserer også regeringen for ikke at stoppe fremtidens oliejagt.

»Vi skal ikke hente mere olie op ad Nordsøen langt inde i 2050’erne. Det er langt forbi det tidspunkt, hvor vi har sagt, at Danmark skal være klimaneutrale«, siger Ida Auken.

Hun mener netop, at den store økonomiske usikkerhed er en grund til at aflyse udbuddet.

»Det er meget usikkert, hvor mange penge der overhovedet er tale om. Vi kan også risikere en dårlig aftale for Danmark, hvor vi kan ende med at betale for at skulle rydde op for olieselskaberne ude i Nordsøen«, siger hun.

Ifølge Dan Jørgensen er det for tidligt at sige, hvor længe der vil gå, før der fra regeringens side bliver taget en beslutning i sagen.

Annonce

    Alt om Klima­bedraget

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden