0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forskere advarer: Australiens brande kan ændre landets natur for altid

De store brande er så voldsomme, at kæmpeområder kan krydse et punkt, hvor skoven ikke kan vokse op igen, frygter forskere. Røgen er netop nu ved at vende tilbage til Australien efter en gang rundt om Jorden.

Nsw Rfs - Terry Hills Brigade/Ritzau Scanpix
Foto: Nsw Rfs - Terry Hills Brigade/Ritzau Scanpix
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Storbrandene i Australien, der de seneste måneder har kostet mindst 28 mennesker og over en milliard dyr livet, er ikke blot et problem nu og her. De er så voldsomme, at de kan ændre landets natur for altid.​​​​

En række forskere frygter, at landets rige skovområder i øst og sydøst bliver ramt så hårdt og så dybt ned i jorden, at plantelivet ikke vil kunne komme sig. Det risikerer at nå et såkaldt tipping point – endegyldigt vendepunkt – hvor naturen kan ændre sig for altid, og for eksempel skove ikke kan vokse op igen.

»Det, der er usædvanligt ved de her brande, er intensiteten. Normalt flytter skovbrande sig hurtigt gennem områder, men her flytter de sig ikke hurtigt; de bliver ved, og de udvider sig. Generelt brænder det længere, varmere og dybere«, siger Carsten Rahbek, der er professor i makroøkologi ved Københavns Universitet.​​​​

Normalt er det intet problem for naturen at rejse sig efter en ildebrand, understreger han. Tværtimod: Afbrændingen sender næringsstoffer ned i jorden, der hjælper plantelivet. Og når planterne kommer, holder de på fugtigheden, skaber regn og hjælper naturen med at genoprette et kredsløb.

»Frygten er, at det her kan have været så intensivt, at økosystemet mister sin mulighed for fuldt ud at regenerere hurtigt nok, så der bliver skabt vandcirkulation og fugtighed og dermed en buffer for, at den næste brand ikke bliver så slem. Så kan det blive en ond cirkel«, siger han.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

 • Joachim Adrian

  Klimanørd

  Henter…

  #5: Tror du også, du redder klimaet, når du køber bæredygtigt tøj?

 • Klimanørd

  Henter…

  Er regeringens længe ventede klimaudspil for landbruget godt nok?

 • Klimanørd

  Henter…

  Klimaaktivisterne er tilbage - og de er flere end nogensinde før