0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sådan vil partierne få styr på danskernes klimaaftryk i andre lande

Hvordan får vi styr på Danmarks klimaaftryk i andre lande? Klimatold, siger en V-ordfører. Forbrugsskat og rettidig omhu, mener SF. Grøn eksport, siger minister.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

SF vil »give incitamenter til, at private forbrugere ikke køber nyt, for eksempel gennem pant på mobiltelefoner«.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hvis man kun har de rent nationale briller på, går det nogenlunde med at sænke Danmarks CO2-udledning. Ikke prangende, men nogenlunde: Siden 1990 er det årlige danske CO2-udslip faldet med 30 procent til omtrent 50 millioner tons, især på grund af udbredelsen af sol- og vindenergi og biomasse. ​

Men Danmark er også et land, der importerer massevis af varer. Det betyder, at danske forbrugere og virksomheders reelle klimaaftryk er meget større end det, man kan se af de officielle tal. Og dette klimaaftryk er i samme periode kun faldet 7 procent, fra 77 til 71 millioner tons, blandt andet fordi man i udlandet ikke har været nær så hurtig til at omstille til grøn energi. Det fremgår af en ny analyse fra erhvervstænketanken Axcelfuture.

Analysen er den første i flere år, der ser på Danmarks reelle klimaaftryk. Og flere politikere siger, at de nye tal øger behovet for at se uden for Danmarks grænser.

Tommy Ahlers, der er klimaordfører i Venstre, vil bruge sagen til at tale for en klimatold i EU-regi. Altså en særlig afgift på varer fra lande, der ikke har for eksempel et kvotesystem for CO2-udledning, sådan som EU har.​

»Det nytter ikke, hvis vi slet ikke kigger på, hvad der sker i udlandet, når vi køber vores varer herhjemme«, siger Tommy Ahlers. »Det bedste, Danmark kan gøre, er at påvirke EU’s handelspolitik, hvor kommissionen har talt for en klimatold. Det kan vi ikke indføre alene«.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

 • Joachim Adrian

  Klimanørd

  Henter…

  #5: Tror du også, du redder klimaet, når du køber bæredygtigt tøj?

 • Klimanørd

  Henter…

  Er regeringens længe ventede klimaudspil for landbruget godt nok?

 • Klimanørd

  Henter…

  Klimaaktivisterne er tilbage - og de er flere end nogensinde før