0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forbrændingsanlæg må lukke: Dan Jørgensen vil stoppe import af udenlandsk affald

Det er »tudetosset« at importere affald til forbrænding, siger minister, som forventer, at anlæg må lukke.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De danske varmeværker importerer hvert år tonsvis af affald fra udlandet, fordi de har plads tilovers i deres ovne.

Det vil klimaminister Dan Jørgensen (S) stoppe, lyder det.

»Det er tudetosset, at når vi gerne vil være et foregangsland på det grønne område faktisk importerer affald, som ovenikøbet indeholder meget plastik, til at blive brændt af«, siger Dan Jørgensen.

Regeringen og Folketingets partier har i denne uge officielt taget fat på at forhandle om den første del af en klimahandlingsplan. I første omgang skal partierne forhandle om en omstilling af affaldssektoren.

Også af regeringens udspil til en grøn affaldssektor fremgik det, at regeringen vil begrænse importen af udenlandsk affald.

Men nu skærper ministeren budskabet.

»Det er en præcisering af vores udspil. Vi siger nu ganske tydeligt - vel vidende at det ikke er alle, der vil klappe i hænderne - at hvis vi skal nå vores klimamål, så skal vi stoppe med at importere affald fra andre lande«, siger Dan Jørgensen.

Problemet er dog, at import af affald ikke bare kan forbydes, fordi det er en vare, der kan handles frit på det indre marked i EU.

»Derfor bliver vi nødt til at bruge andre midler. Det, der skal til, er, at vi bringer overkapaciteten på danske forbrændingsanlæg ned«, siger Dan Jørgensen.

Med andre ord lægger regeringen op til, at forbrændingsanlæg må lukke.

»Vi skal have lavet en ny organisering, som sikrer, at der er færre og mere effektive anlæg«, siger klimaministeren, som allerhelst ser, at forbrændingsanlæggene ikke har mere plads i ovnene, end der er brug for.

Anlæg skal lukke

Danmark har 23 forbrændingsanlæg. I 2016 var der en samlet overkapacitet i forbrændingssektoren på op mod 700.000 ton. Der importeres derfor affald til forbrænding.

De nyeste tilgængelige tal fra Miljøstyrelsen viser, at de danske kraftvarmeværker importerede 357.000 ton affald i 2016.

Dan Jørgensen kan ikke sætte tal på, hvor mange forbrændingsanlæg der kan blive nødsaget til at lukke.

»Her vil jeg appellere til, at man ser på det større billede. Det er klart, at der er anlæg, der skal lukke, men det bliver vi jo nødt til. Præcis hvor mange der skal lukke, må vi se på. Men vi har en overkapacitet på 10-15 procent«, siger han.

Forhandlingerne om en klimahandlingsplan fortsætter torsdag.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?