0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Magnus Holm
Foto: Magnus Holm
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stærkt fagforbund frygter tab af arbejdspladser – Greenpeace kalder anbefaling fra Klimarådet »bundsolid« og »klokkeklar«

Klimarådet anbefaler, at oliejagten i Nordsøen droppes. Spørgsmålet deler vandene. Klima og penge er på spil.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Blandt interesseorganisationer er der delte meninger om Klimarådets anbefaling om at droppe oliejagten i Nordsøen.

I en ny rapport fra Klimarådet, der er regeringens uafhængige klimarådgivere, anbefales det, at den ottende og fremtidige udbudsrunder af licenser til efterforskning og produktion af olie og gas i Nordsøen aflyses.

Dansk Metal mener ikke, at der tages hensyn til arbejdspladser, som vil rykke til udlandet ved at droppe oliejagten. Det mener Dansk Metals cheføkonom, Thomas Søby.

»Klimarådets klare anbefaling om ikke at gennemføre 8. udbudsrunde deler vi ikke. Det står eksplicit i rapporten, at der ikke er taget hensyn til profit hos danske underleverandører.

»Det synes jeg, er en mangel, men hvad værre er, at der heller ikke ofres et eneste ord på den beskæftigelse, der skabes på og omkring aktiviteterne i Nordsøen.

»Det peger i retning af, at omkostningerne ved ikke at gennemføre ottende udbudsrunde undervurderes, da arbejdspladserne vil rykke til udlandet, siger Thomas Søby i en pressemeddelelse.

Hos Greenpeace Danmark er tonen anderledes positiv. Regeringen bør følge Klimarådets anbefaling. Det mener Helene Hagel. Hun er klima- og miljøpolitisk leder.

»Klimarådet gør det klokkeklart, at det vil være i strid med Danmarks mål om at være et grønt foregangsland at udvide og forlænge jagten på olie og gas i Nordsøen«, siger hun i en pressemeddelelse.

»Rapporten er et bundsolidt bidrag til debatten og bør være det endelige, der skal siges om denne sag. Nu er det op til regeringen at melde sig ind i klimakampen og følge anbefalingen fra dens egne rådgivere«.

Ifølge Helene Hagel skulle klimaminister Dan Jørgensen (S) allerede sidste år have stoppet jagten på olie i Nordsøen.

»Hvis vi i et af verdens rigeste lande skal påtage os blot en smule ansvar for at afværge de værste konsekvenser af klimakrisen, skal vi under ingen omstændigheder ud og lede efter ny olie midt i en galoperende klimakrise«, siger hun.

Udledningerne skal ned

Dan Jørgensen har meddelt, at han forventer, at regeringen kommer med en udmelding i efteråret.

Folketinget vedtog sidste år med bredt flertal en klimalov. Den indeholder en ambition om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990.

Både hos Dansk Metal og Greenpeace Danmark er man enige om, at det handler signalværdien til udlandet. I forhold til 70-procentsmålet er effekten ikke så stor. Det fremgår også af rapporten

»Men hvis Danmark som et olieproducerende land siger stop, er det forhåbentlig en handling, der kan inspirere andre lande til at gøre det samme«, siger Helene Hagel til Ritzau.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden