0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Peter Birch Sørensen: Derfor skuffer regeringens grønne skattereform dybt

Regeringens oplæg til en grøn skattereform har for lavt ambitionsniveau og for kort tidshorisont.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Erik Kragh
Foto: Erik Kragh

Landbruget og industrien kan se frem til højere energiafgifter, hvis regeringens udspil til en grøn skattereform bliver til virkelighed. (arkivfoto)

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Så fik vi det længe ventede regeringsudspil til en grøn skattereform. Det er en tynd kop te, som indeholder beskedne justeringer af de eksisterende energiafgifter kombineret med midlertidige lempelser af erhvervsbeskatningen, der må ses som almindelig konjunkturpolitik, som intet har med grøn omstilling at gøre.

Ret skal være ret: Udspillet tager et fornuftigt skridt i retning af en mere ensartet energibeskatning. I dag er der ingen eller kun meget lave energiafgifter på erhvervslivets brug af energi til produktionsprocesser, mens der er høje afgifter på forbrug af energi til rumvarme og på husholdningernes energiforbrug. De lave afgifter på erhvervenes procesenergi betyder, at deres tilskyndelse til at sænke CO2-udledningerne fra produktionen er meget lav sammenlignet med tilskyndelsen til at sænke udledningen fra for eksempel boligopvarmning og transport. Dermed får man ikke ledt investeringerne i energibesparelser derhen, hvor de giver størst effekt. Regeringen vil mindske denne skævvridning ved at hæve energiafgiften på erhvervenes brug af fossile brændsler, hvilket er godt.

Men så er der ikke flere lyspunkter. Udspillets ambitionsniveau er deprimerende lavt, tidshorisonten er alt for kort, og man udskyder en ægte CO2-afgift til anden halvdel af dette årti.

Lad os først se på ambitionsniveauet. Regeringen foreslår at forhøje erhvervenes energiafgift med 6 kr. pr. Gigajoule (GJ). Forhøjelsen indfases gradvis i årene fra 2023 til 2025. Herefter vil afgiften på energi til almindelige produktionsprocesser i industrien udgøre 10,5 kr./GJ. Det kan sammenlignes med, at man i forbindelse med skattereformen af 2010 aftalte en gradvis forhøjelse af erhvervenes energiafgift op til 15 kr./GJ. Afgiften nåede dog ikke højere op end ca. 9 kr./GJ, før den i 2014 blev sænket til det nuværende niveau på 4,5 kr./GJ. Men længe før vedtagelsen af det nuværende ambitiøse klimamål om 70 procents drivhusgasreduktion havde man altså en ambition om en væsentligt højere energiafgift for erhvervene end det, regeringen nu lægger op til.

Regeringens lave ambitionsniveau kan også illustreres på en anden måde. I 2019 udgjorde statens samlede indtægter fra energibeskatningen ca. 39 mia. kr. Regeringens foreslåede afgiftsforhøjelser ventes i 2025 at indbringe 360 millioner kr., altså mindre end 1 procent af de nuværende afgifter, og det resulterende fald i Danmarks CO2-udledninger ventes at udgøre 0,5 mio. tons i 2025. Det er kun godt 3 procent af de 16 millioner tons, hvormed vi fortsat mangler at sænke udledningerne frem mod 2030 for at opfylde 70 procentsmålet. Selvom regeringen lægger op til, at der skal arbejdes videre med en grøn skattereform efter 2025, står det klart, at den ikke ønsker at bruge afgiftsinstrumentet som en væsentlig drivkraft for den grønne omstilling.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce