Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Olieselskaberne har fejlvurderet og taget for store risici

Dong lægger sig i halen af andre store olieselskabers katastroferegnskaber.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På trods af, at det går rigtig godt med driften af Dong og ikke mindst med udbygningen af vindenergien, kom Dong i dag ud med et regnskab for 2015, der viste et rekordstort underskud på 12,1 mia. kr.

Det nedslående resultat skyldtes, at man måtte nedskrive værdien af olie- og gasproduktionen i Nordsøen med næsten 15 mia. kr. Dels på grund af den lave oliepris, dels fordi Dong har endog særdeles store problemer med at få gang i produktionen af olie i det såkaldte Hejre-felt i Nordsøen.

Nedskrivningen er et typisk eksempel på olieselskabernes uansvarlige opførsel og negligering af prisrisiko, siger en førende norsk olieøkonom.

LÆS OGSÅ

»Det man kan sige er, at olieselskaberne har opført sig uansvarligt. De har troet, at de kunne blive rigere og rigere og rigere, og at olieprisen ville fortsætte ind i himlen«, siger Øystein Noreng, olieøkonom og professor fra Den Norske Handelshøjskole.

Det man kan sige er, at olieselskaberne har opført sig uansvarligt. De har troet, at de kunne blive rigere og rigere og rigere og at olieprisen ville fortsætte ind i himlen

»Men de har fejlvurderet situationen. De har troet på meget høje priser, og derfor har de taget store risici og gennemført store investeringer. De har faktisk gjort livet ganske vanskeligt for sig selv, for når alle investerer meget på én gang, så skaber det flaskehalse, og så bliver omkostningerne meget høje. Hvilket igen kun hænger sammen, hvis priserne bliver ved at være høje«, siger Øystein Noreng.

Nu er prisen nede omkring de 30 dollar for en tønde olie, hvor den i sommeren 2014 var over 120 dollar.

Selskaberne ligger som de har redt

»Og nu sidder de dér«, konstaterer professoren.

I disse dage lanceres det ene blødende regnskab efter det andet fra de store olieselskaber. BP brillerer med et underskud på 6,4 mia. dollars for 2015 - over 43 mia. kr. - og har varslet, at de vil fyre 7.000 mennesker inden udgangen af 2017. Det er næsten hver tiende medarbejder. Exxon Mobils resultat er halveret i forhold til 2014, Chevron leverer en fjerdedel af 2014 resultatet og Shell leverer et overskud, der er nede på en ottendedel af, hvad det var året før.

Dong er således ikke noget særsyn. Der er da heller ikke noget, der tyder på, at bestyrelsen er utilfreds med ledelsen af virksomheden. Tværtimod er admistrerende direktør Henrik Poulsens løn steget med 25 pct, skriver finans.dk. Omregnet i kroner og ører fik den tidligere TDC-topchef sidste år 13,7 mio. kr. i løn - en stigning på knap 2,8 mio. kr. i forhold til året før.

Hvad angår olieprisen, forventes 2016 at blive endnu værre end 2015.

Dongs egne forventninger til olieprisen er således faldet med mere end 40 procent på ét år, og kreditvurderingsinstituttet Standard & Poor's forventer at olieprisen i 2016 vil holde sig omkring 40 dollar for en tønde. I 2017 regner de med 45 dollar og i 2018 med 50 dollar.

Af samme grund har Standard & Poor's nedsat kreditværdigheden af nogle af de største amerikanske skiferolieselskaber til under den såkaldte investeringsgrænse, skriver finans.dk. Det betyder, at aktierne i den internationale finansverden omtales som 'junk' eller 'skrot' på dansk.

Også for olielandene selv er den lave oliepris bekymrende. Nigeria har anmodet Verdensbanken og Den Afrikanske Udviklingsbank om økonomisk assistance, og Venezuela er på kanten af statsbankerot. Den effektive rente på étårige venezuelanske statsobligationer - hvor man låner staten penge ved at købe en obligation - balancerer omkring 50 procent, hvilket siger alt om, hvor meget rente investorer skal have for at risikere at låne den venezuelanske stat penge.

Chefen for Den Internationale Valutafond, IMF, Christine Lagarde, sagde for et par dage siden ifølge CNN, at udviklingen i ikke så få lande, heriblandt Nigeria, holdt hende vågen om natten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Olien er ikke på vej ud

Er disse dystre tal med elendige regnskaber, truende statsbankerotter, dårlige ratings og lave oliepriser så udtryk for, at oliens dage er talte?

»Nej. Det er helt overdrevet. Olie er fortsat meget konkurrencedygtig som drivmiddel. Nok er der er en økonomisk svag konjunktur lige nu, men olien er fortsat helt afgørende for transporten i verden«, siger Øystein Noreng.

Han tilføjer, at også naturgas - der ofte, ikke mindst i Nordsøen, udvindes parallelt med olie - vil få stigende betydning i en verden med mere og mere vind og sol.

»Vind og sol kræver backup, når solen ikke skinner og vinden ikke blæser. Den rolle kan naturgas udfylde, ligesom naturgas er et både rent og mere klimavenligt alternativ i lastbiler og på skibe«, siger Øystein Noreng.

Den lave oliepris skyldes i følge Øystein Noreng primært at olielandene i Mellemøsten ønsker at tilbageerobre dominansen på oliemarkedet og derfor sænker priserne for at presse ikke mindst russisk og amerikansk olieproduktion ud af markedet.

LÆS OGSÅ

»Men især den russiske olieindustri har vist sig mere robust end ventet, så priskrigen vil formentlig fortsætte længe endnu«, siger han. Han tilføjer, at den lave pris gør olie konkurrencedygtig, og at der ikke er nogen knaphed på tilgængelige olie- og gasressourcer.

Øystein Noreng siger, at konsekvensen for olievirksomheder i Nordsøen er, at de må nedbringe deres investeringsomkostninger markant. Det gælder ikke mindst for Dongs Hejre-felt.

»Nye felter kan kun etableres, hvis investeringsomkostningerne nedbringes. Derimod vil vi stadig se produktion i Nordsøen, fordi produktionsomkostningen i de felter, der allerede er i gang med at producere olie, er nede på 6-7 dollar for en tønde på de gode felter i Norge«, siger Øystein Noreng.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dong har ikke ønsket at kommentere Øystein Norengs vurderinger.

Også eksisterende danske felter producerer fortsat, og de bedste ligger med omkostninger under 10 dollar for en tønde.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Thomas Færgeman eller Økonomi, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden