0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mærsk truer med at lukke for gassen fra Nordsøen

Mærsk trækker stikket på Tyra-feltet i 2018, medmindre parterne bag DUC kan finde en løsning senest i år. Meldingen lægger et massivt pres på regeringen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
MAERSK
Foto: MAERSK

NEDLUKNING: Mærsk siger, at produktionen fra Tyra-feltet lukker senest 1. oktober 2018, hvis ikke der findes en løsning for genopbygning af feltet inden udgangen af i år. Dermed er regeringen sat under pres for at få skabt bedre rammebetingelser for olieselskaberne - for eksempel at åbne for at man kan trække investeringer fra i skat med det samme.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hvis ikke der findes en økonomisk levedygtig løsning i løbet af 2016, så lukker produktionen af olie og gas fra Tyra-feltet den 1. oktober 2018. Så kontant var meldingen fra Mærsk Olie mandag morgen.

Formelt var der tale om en lovpligtig orientering af gasmarkederne. Reelt er det et nødråb. Et nødråb om, at hvis ikke der meget snart kommer nogle mere attraktive rammevilkår for olie- og gasproduktionen i Nordsøen, så lakker Danmarks dage som olie- og gasproducent mod enden. Og med mindre end ni måneder tilbage af 2016, er der lagt et hårdt pres på regeringen, som sidder med nøglerne til fremtidens Nordsøstrategi.

Ministeren lover handling, men er optaget af »en god løsning frem for en hurtig løsning«.

Trafikknudepunkt bliver nedlagt

»Det her er rigtig dårlig nyt for Danmark«, siger administrerende direktør i brancheorganisationen Olie Gas Danmark, Martin Næsby. »Tyra er et helt centralt trafikknudepunkt for naturgassen til Danmark, så at lukke det, er meget alvorligt«.

Tyra-feltet består af Tyra Øst, Tyra Vest og Tyra Sydøst og er Danmarks største gasfelt. Al den gas, som Dansk Undergrunds Consortium (DUC) trækker op af undergrunden, kommer gennem Tyra-feltet. I praksis betyder det, at over 90 procent af al dansk naturgas leveres gennem Tyra.

Tyra-feltet har produceret olie og gas siden 1984, og platformene ude i Nordsøen kan snart ikke mere. Det er en kombination af slid efter mere end 30 års produktion og så det forhold, at feltet er sunket fem meter. Det betyder helt konkret, at afstanden fra platformen ned til havet er blevet fem meter mindre, og det er en sikkerhedsrisiko.

»Det er især nedsynkningen, der er en kæmpe udfordring. Derfor er vi inde sammen med vores partnere i DUC og se på, hvilke muligheder der er for at genopbygge Tyra-feltet«, siger landechef for Danmark i Mærsk Olie, Martin Rune Pedersen. »Og det er adskillige milliarder danske kroner, vi taler om«.

Rammebetingelser ikke i orden

Der er stadig masser af gas i Tyra-feltet og ikke mindst de omkringliggende felter med nordiske navne som Gorm, Dan og Halfdan. Ligesom der er olie i både Tyra og nabofelterne. Men hvis det skal op, så skal der geninvesteres store beløb i Tyrafeltet. Og det er her, Mærsk løfter en advarende pegefinger og siger, at man er nødt til at se på rammebetingelserne for olieselskaberne i den danske del af Nordsøen.

LÆS OGSÅ:

»Det handler både om teknik og rammebetingelser. Teknisk kan det godt lade sig gøre, men vi ser ikke en genopbygning som rentabel i Nordsøen med de nuværende rammebetingelser. Vi tror stadig på et stort potentiale i Nordsøen, men det er jo mere marginale felter, der er i spil nu«.

Jeg er optaget af, at vi på den ene side sikrer nogle rammebetingelser, der gør, at olien og gassen kommer op af Nordsøen og på den anden side sikrer, at staten får sin andel.

Marginale felter er dyrere at udnytte. Martin Rune Pedersen vil ikke gå ind på detaljerne om, hvilke rammebetingelser det er, Mærsk Olie forestiller sig, at man skal regulere på.

»Vi er i en konstruktiv dialog om rammebetingelserne med de relevante myndigheder, herunder Energistyrelsen«, siger Martin Rune Pedersen.

Strategiarbejde forsinket snart et år

Martin Rune Pedersen henviser til, at der er et større udvalgsarbejde i gang, hvor man skal komme med forslag til en fremtidig strategi for olie- og gasindvindingen i den danske del af Nordsøen. Et udvalgsarbejde, hvor Energistyrelsen sidder for bordenden, og hvor industrien sidder sammen med de relevante ministerier, herunder Finansministeriet og Erhvervs- og Vækstministeriet foruden Energi-, Klima- og Forsyningsministeriet.

»Udvalgsarbejdet har to ben«, forklarer Martin Næsby fra Olie Gas Danmark. »Dels skal man kortlægge, hvor stort potentialet er for olie- og gasproduktion i Nordsøen, dels skal man se på, hvilke barrierer der er for at udnytte det«.

LÆS OGSÅ

Udvalgsarbejdet skulle have barslet med en strategi i maj 2015, men er foreløbig næsten et år forsinket.

Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) forsikrer, at der arbejdes intenst på at færdiggøre arbejdet.

»Jeg har noteret mig udmeldingen fra Mærsk Olie. Den viser jo klart udfordringen med en lav oliepris kombineret med at en væsentlig del af infrastrukturen i Nordsøen skal genopbygges. Det her er stort og kompliceret og vi arbejder på højtryk, men jeg er mere optaget af en god løsning frem for af en hurtig løsning«, siger han. »Jeg er optaget af, at vi på den ene side sikrer nogle rammebetingelser, der gør, at olien og gassen kommer op af Nordsøen og på den anden side sikrer, at staten får sin andel«.

Ministeren vil ikke nærmere ind på, hvilke anbefalinger, der kommer til at udgå fra udvalgsarbejdet.

LÆS OGSÅ

Kilder tæt på branchen fortæller, at et meget vigtigt element er skattereglerne for, hvor meget af en investering man kan straksafskrive - altså hvor meget man kan få i fradrag, når man investerer i nyt grej - samt spørgsmål om, hvor dyrt det fremover vil være at få transporteret olien og gassen ind til land gennem rørledningerne.

Den radikale skatteordfører, Martin Lidegaard, der i sin tid som klima- og energiminister var med til at reformere beskatningen af olien og gassen fra Nordsøen, mener bolden ligger hos regeringen.

»Det må være op til regeringen at reagere på markedets signaler og vurdere relevansen heraf«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts