0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Grøn udsigt: Lille smart politisk forlig sætter billig grøn strøm til fjernvarmen

I al stilfærdighed er der skabt bred politisk enighed om lavere afgifter på strøm til opvarmning. Det peger frem mod en helt ny måde at tænke energipolitik på.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Lærke Posselt
Arkivfoto: Lærke Posselt

Varmepumpen er en god løsning for private, der ikke kan få fjernvarme, og en bedre løsning for fjernvarmeværker, der kan få billig strøm.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I sidste weekend kom noget så sjældent som en god nyhed om dansk energipolitik. Men det var ikke mange i den brede offentlighed, der bemærkede, at en bred koalition i forbindelse med finanslovsforhandlingerne landede årets vigtigste energipolitiske aftale, da regeringen blev enig med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om at halvere elafgiften til varmepumper. Det kan få stor betydning, også for den grønne omstilling.

Den lave elafgift til elvarme vil nemlig ikke kun betyde, at private, der bruger elvarme, nu ikke længere skal straffes for at bruge den reneste energi. Som det er i dag, betaler vi cirka dobbelt så høje afgifter for strøm som for varmen fra fossile brændsler, på trods af at de fossile udleder CO2, mens strømmen bliver grønnere og billigere, i takt med at mere og mere af den kommer fra møllerne.

Endnu vigtigere er, at fjernvarmeværkerne får en ny virkelighed, der gør det attraktivt både at installere store eldrevne varmepumper og at udnytte overskudsvarmen for det voksende antal store datacentre, der skyder op rundtomkring i landet.

Fra 2019 nedsættes elvarmeafgiften med en fjerdedel eller 10 øre pr. kWh. Forligspartierne er enige om en yderligere nedsættelse med 5 øre i 2019 og 10 øre i 2020 finansieret af den afsatte ramme til grøn klimapulje.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter