Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Henry Langston/Vice News
Foto: Henry Langston/Vice News

Voldsspiral. Flippinerne er et af de lande, hvor flest miljøforkæmpere måtte lade livet sidste år.

Feature
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trist rekord: 2015 blev et blodigt år for miljøets forkæmpere

85 miljøforkæmpere og aktivister fra indfødte folk blev dræbt i 2015. Det er det højeste antal, der nogensinde er målt, siger organisationen Global Witness.

Feature
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

11. februar, Thailand

En mand gik hen til landsbyaktivist Chai Bunthonglek på gaden og skød ham seks gange i brystkassen og hovedet. Han blev dræbt på stedet, manden flygtede bagpå en motorcykel. Den dræbte var det fjerde myrdede medlem af Klong Sai Pattana-samfundet i den sydlige Surat Thani-provins siden 2010. Landsbyerne i området ligger i konflikt med et palmeolieselskab.

Det sker i Brasilien, i Filippinerne, i Thailand, i Congos Demokratiske Republik. Mennesker fra lokalsamfund, der sætter sig op mod overmagten og går til kamp for at forsvare deres jord, deres floder eller deres skove, lever livet farligt.

185 af dem måtte sidste år betale den højeste pris.

Miljøet er blevet en ny kampplads for menneskerettighederne, skriver Global Witness i sin ny rapport »On dangerous grounds«, om drab og forfølgelse af forkæmpere for jord og miljø verden rundt i 2015.

Antallet af drab er steget med 59 % i forhold til året før og er dermed det højeste organisationen hidtil har registreret. Og det er der gode grunde til, siger kampagneleder Billy Kyte:

»I de senere år er industrier som miner, vandkraftværker og industrilandbrug trængt længere ind på nye områder, hvor der endnu er uudnyttede ressourcer. Og så kommer de i konflikt med de lokale beboere. Blandt andet ser vi flere drab på indfødte folk«, siger Billy Dyke, som er kampagneleder i Global Witness og hovedforfatter til rapporten.

24. marts, Guatemala

Den lokale leder Pascual Pablo Francisco, som var aktiv i modstanden mod en række dæmningsprojekter, forsvandt fra sit hjem i Barillas i det nordlige Huehuetenango. Tre dage senere blev hans lig fundet i en grøft med tegn efter tortur.

Dæmningsprojekter, minedrift, skovhugst og store landbrugsprojekter er de mest almindelige årsager til konflikter, der udløser drab og forfølgelser af lokale beboere.

40 procent af ofrene i rapporten er oprindelige folk, som er særligt udsatte, fordi de ofte lever i fjerne og utilgængelige områder og har svage rettigheder til deres jord.

»Lokalsamfund, som gør modstand, befinder sig i stigende grad i skudlinjen for firmaer private vagttjenester, offentlige sikkerhedsstyrker og et blomstrende marked for lejemordere«, siger Billy Dyke.

26. april, Brasilien

Eusebio Ka’apor fra det indianske samfund i Alto Turiaçu-reservatet i brasiliansk Amazonas, blev skudt og dræbt af to hætteklædte mænd på en motorcykel. Eusebio var leder for patruljer, der overvågede ulovlig skovhugst på indianernes jord.

Nogle måneder efter drabet besøgte Politiken Ka’apor-folket. Myndighederne havde stadig intet gjort for at pågribe de lejemordere, som Ka’aporindianerne selv havde udpeget som mistænkte. Og strømmen af trusler fra de lokale tømmerfirmaer og kvægfarmere fortsatte ufortrødent.

Alligevel fortsatte indianerne ufortrødent med deres skovpatruljer, også selv om et nyt drab på en ikke-indiansk miljøforkæmper fra et tilstødende naturområde, Gurupi-reservatet, få uger forinden havde sendt chokbølger gennem regionen. Det var den 25. august at Raimundo dos Santos Rodrigues og hans hustru Maria faldt i et brutalt baghold, som kostede ham livet.

Brasilien er indehaver af en kedelig rekord med hele 50 drab på miljøforkæmpere og indfødte ledere i 2015. Og intet tyder på, at volden er på vej til at komme under kontrol.

»I Brasiliens Amazonas-region er der lovløshed og illegale tømmerfirmaer og store jordejere kan dræbe uden at blive straffet«, siger Billy Kyte.

20. juni, Indien

Sandeep Kothari, en indisk journalist, blev fundet brændt og banket ihjel i Maharashtra-staten. Han havde skrevet kritisk om sandudvinding udført af lokale mafiagrupper i Balaghat-distriktet. Inden han blev myrdet havde han modtaget adskillige trusler, blandt andet fra politiet.

Over alt i verden ser Global Witness eksempler på, at aftalt spil mellem staten og store virksomheder beskytter de ansvarlige for drabene. 16 veldokumenterede sager har forbindelse til paramilitære grupper, 13 til militæret, 11 til politi og 11 til private sikkerhedstjenester.

»Vi ser en voksende undertrykkelse af ytringsfrihed og retten til at organisere sig i mange lande«, siger Billy Kyte fra Global Witness.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

2. juli, Myanmar

Saw Johnny, advokat for jordrettigheder i Karen-staten, blev tidligt om morgenen skudt flere gange i ryggen af uidentificerede pistolmænd. Han var kendt for at støtte lokale ofre for jordtyveri og havde gentagne gange afsløret ulovlige salg af regeringsejede jorder.

Der findes formentlig store mørketal, fordi mange drab ikke bliver registreret, skriver Global Witness. Især i fjerne, geografisk isolerede områder er det svært at få data frem.

Ikke mindst i Afrika vurderer organisationen, at der sker langt flere miljørelaterede drab end dokumentationen viser.

1. september, Filippinerne

»Morderne kom ved 3-tiden om morgenen, beordrede folk til at stå op og samles på basketball-banen. De bandt Tatay Emoks hænder og fødder, skar halsen over på ham, skød ham i brystkassen og efterlod ham død. De beordrede os til at forlade landsbyen inden to dage, eller de ville gøre det af med os alle«.

Michelle Campos, datter af Tatay Emok, risikerer selv livet ved at stå frem i et åbent brev til en Manila-avis og fortælle, hvordan hendes far og farfar blev brutalt henrettet af en væbnet gruppe for øjnene af deres familier og naboer fra Lumad-folket på Mindanao. Volden drev omkring 3000 indbyggere på flugt.

Michelles bedstefar var kendt som modstander af udenlandske og lokale mineselskabers udvinding af kul, nikkel og guld. En tredje mand, overlæreren på den lokale skole, blev tilbageholdt af den berygtede Magahat-Bagani-milits og blev senere fundet død med spor af tortur på kroppen. Ifølge vidner opererede militsen side om side med den filippinske hær.

Filippinerne er nummer to på listen med 33 miljørelaterede drab i 2015.

De bandt Tatay Emoks hænder og fødder, skar halsen over på ham, skød ham i brystkassen og efterlod ham død

17. december, Nicaragua

En væbnet gruppe nybyggere angreb Miskito-indianerlandsbyen Esperanza og bortførte tre mænd. Senere samme dag myrdede gruppen to indianere, Rey Muller og Kent Disman Ernesto, og sårede tre andre. De tre bortførte frygtes også dræbt.

Der er rige forekomster af tømmer og landbrugsjord i Miskito-indianernes region.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Forbrugere i vores del af verden må stille spørgsmål til virksomheder og til investorer om hvor de får deres produkter fra», siger Billy Kyte fra Global Witness.

»Kun ved at lægge pres på regeringer kan vi sikre, at produkter som palmeolie, tømmer og mineraler ikke er plettet af blod fra miljøforkæmpere. Uden indgriben vil det antal drab, vi ser nu, være småting i forhold til, hvad fremtiden bringer«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Dorrit Saietz eller 2050, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden