0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stor dansk fond sætter flere penge i klima og miljø

Villum Fonden satser på at give 150 millioner kroner om året til miljø- og klimaformål.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ANDERS RYE SKJOLDJENSEN
Foto: ANDERS RYE SKJOLDJENSEN

Frontfigur. Jens Kann-Rasmussen på taget af den bygning i Søborg, hvor Velux-eventyret begyndte. Villum Fonden har sit kontor på stedet.

Grøn omstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Grøn omstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Villum Fonden for tre år siden proklamerede, at den og dens søsterfond Velux Fonden i løbet af nogle år ville hæve deres bevillinger til miljø og bæredygtighed til 100 millioner kroner om året, slog de allerede alle andre fonde i landet med flere længder.

Der er ganske enkelt ikke andre store fonde i Danmark, som arbejder med de emner. Nu er målet ikke alene nået: det er hævet med 50 procent.

De to fonde regner med at bruge omkring 150 millioner kroner om året i de kommende år til klima og miljø. Villum Fonden leverer broderparten med 125 millioner kroner om året, mens resten kommer fra Velux Fonden.

Samtidig har tredje generation af Kann Rasmussen-familien i skikkelse af 45-årige Jens Kann-Rasmussen i marts overtaget formandsposten i Villum Fonden.

Eksperimenter og ekspertudtalelser

Han henviser til et af sin farfars, Velux-grundlæggeren Villum Kann Rasmussen, udtryk, når han skal forklare, hvordan Villum Fondens miljøsatsning har fundet sin form:

»Vi har været relativt eksperimenterende, jævnfør min farfars saying »Et eksperiment er bedre end tusind ekspertudtalelser«. Nu har det så udkrystalliseret sig i nogle mere faste retninger«.

Eksperimenterne har haft form af bevillinger til andre fonde og tænketanke som European Climate Foundation og Concito samt til en lang række enkeltprojekter indenfor miljø og natur fra forskning til støtte af udsætning af seks bisonokser på Bornholm.

Nu bliver formen anderledes. Naturprojekter skal i fremtiden varetages af Den Danske Naturfond, som Villum Fonden med en bevilling på 250 millioner kroner har etableret sammen med staten og Aage V. Jensen Naturfond.

Klima og internationale miljøspørgsmål skal tilgodeses af en ny fond, KR Foundation, som med tidligere klimakommissær Connie Hedegaard som formand tænkes tildelt 100 millioner kroner om året i ti år.

»Vi bilder os ind, at vi er blevet klogere. Vi lægger om for populært sagt at ’få mere miljø for pengene’. Vi overlader nogle områder til folk, der er skarpere og dygtigere, end vi er blevet. Bestyrelsen for Den Danske Naturfond ved mere om dansk natur, end vi gør, og kan være endnu mere målrettede. Det samme er tilfældet med KR Foundation på klima, miljø og bæredygtighed«.

Til gengæld vil bevillinger til miljøområdet i Danmark, 50 millioner kroner om året, fortsat blive styret direkte fra Villum og Velux fondenes kontor i Søborg. Også det vil blive mere målrettet.

»Vi vil være mere aktivistiske og indkalde ansøgninger indenfor nogle bestemte områder. På den måde tror vi, at vi kan blive mere slagkraftige«, siger Jens Kann-Rasmussen.

Målet er at hjælpe samfundet med at finde ud af, hvilken vej vi skal gå for at løse de problemer, vi står overfor

De områder, miljøpengene fremover skal koncentreres om, er i første omgang ’brug af land’, herunder mere bæredygtig landbrugsdrift. Samt ’det danske hav’ med fokus på de kystnære områder.

Miljø krævede fundatsændring

»Vi giver selvfølgelig også en lille smule slip ved at sætte nogle skibe i søen, hvor vi ikke har direkte indflydelse. Men vi håber, at de ideer, der kommer fra de nye fonde og fra vores eget program kan være med til at løse de enorme problemer, vi står overfor miljømæssigt. Det er der i den grad behov for«.

Villum Fonden har haft brug for en læringsperiode. Miljø er en forholdsvis ny disciplin for fonden, som først fik mulighed for at støtte miljøformål efter en ændring af sin fundats for fem år siden.

»Det er et problem, der er blevet mere og mere presserende i de seneste år. Jeg gætter på, at de andre fonde simpelthen ikke har miljø med i fundatsen. Det har vi været heldige at få mulighed for. Jeg tror også, at hvis min farfar havde levet, så ville han have været helt enig i, at det var vigtigt«.

SE OGSÅ

Når I vælger at etablere en ny fond som KR Foundation, bliver der udgifter til endnu en bestyrelse og administration. Kunne I ikke spare de omkostninger ved at dele ud direkte fra Villum Fonden?

»Noget af det er historisk betinget. Vores fundats fastsætter nogle procedurer, som betyder, at vi ikke kan reagere specielt hurtigt. Vi er ikke sat op til at servicere klimaområdet. Det er kommet ind efterfølgende, og det er en af grundene til, at vi mener, at vi kan gøre det endnu bedre ved at skille det ud. Til nogen, der ved endnu mere om det, for det er så utrolig komplekst. Jeg har også personligt svært ved at gennemskue, hvad der er vigtigt: er det at lade være med at flyve? Er det at bestille solceller til sit tag? Det er ikke bare lige. Det har vi erkendt. Så kan det godt være, at vi bruger flere penge på administration, men samlet set får vi mere ud af det«, siger Jens Kann-Rasmussen, der som sin far og farfar er uddannet ingeniør.

Pengene skal behandles med respekt

Fondens direktør, Lars Hansen, supplerer:

»Det er nemt nok at have gode nøgletal for, hvor meget man deler ud i forhold til, hvor meget man bruger, hvis man bare har en deltidssekretær til at sidde og åbne konvolutter og så deler penge ud engang imellem. Men der er folk, der er stået tidligt op og gået på arbejde for at tjene de penge, vi deler ud. De skal sørme behandles respektfuldt. Så vi skal gøre os umagefor at dele dem ud til noget, der virker«.

Annonce

Villum Fonden er tættere knyttet til dem, der står tidligt op og tjener pengene, end de fleste andre almennyttige fonde er. Fonden deler nemlig ikke alene ud af afkastet fra sin grundkapital på knap 6,5 milliarder kroner. De fleste år får fonden også dividende på sine aktier i firmagruppen.

»Det betyder, at vores uddelingsniveau er mere hængt op på resultaterne i firmagruppen end andre almennyttige fondes«, siger Lars Hansen.

Det er ikke et dårligt sted at være afhængig af. VKR Holding afleverer årligt omkring en milliard kroner til Villum Fonden og dens søsterfonde. VKR Holdings virksomheder, først og fremmest Velux Gruppen, beskæftiger 13.500 mennesker. En solid forretning, bygget på de kendte ovenlysvinduer. VKR Gruppen havde sidste år en omsætning på 16,4 milliarder kroner og et resultat før skat på 1,9 milliarder kroner.

Diskrete holdninger

Samtidig med etableringen af KR Foundation og Den Danske Naturfond har Villum Fonden lagt mere sordin på holdningerne. Hvor fondenes daværende direktør for tre år gav udtryk for, at målet var at ændre samfundet i en mere bæredygtig retning, afviser Jens Kann-Rasmussen, at fondene vil søge direkte indflydelse.

»Målet er at hjælpe samfundet med at finde ud af, hvilken vej vi skal gå for at løse de problemer, vi står overfor. Jeg kan godt være bekymret for, hvor vi er på vej hen. Der er håbet, at vi kan give vores lille bidrag – lille i relativ forstand – til at komme tættere på en løsning, sådan at alle verdensborgere kan leve nogenlunde fornuftigt og ikke skal sulte eller rammes af oversvømmelser, og hvad der ellers kan ske«, siger Jens Kann-Rasmussen.

Og tilføjer, at man ikke skal vente at se hverken ham eller fondenes direktør »stå på en talerstol og mene noget« i modsætning til flere udenlandske fonde, især amerikanske, som er mere aktivistiske.

Læs mere:

Læs mere