0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gylle, skinkepålæg og dybstrøelse skal udnyttes i naturgasnettet

NGF Nature Energy bygger fire nye biogasanlæg. De vil være førende i et marked, der tyvedobles på 35 år.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
NGF Nature Energy (PR)
Foto: NGF Nature Energy (PR)

Biogasanlæg. NGF Nature Energys nyeste biogasanlæg står i Holsted. I forvejen har de også et anlæg i Vaarst ved Aalborg, og til nytår åbner to nye anlæg på Fyn - et ved Bogense og et ved Ringe.

Grøn omstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Grøn omstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det ville være det perfekte mord: Den døde menneskekrop bliver dumpet direkte ned i den store hakker. Ekstremt kraftige kæder snurrer lynhurtigt rundt og smadrer alt til ukendelighed. Resultatet er en blød grød af menneskemasse. Grøden bliver pumpet ind i en gæringstank.

Her kaster myriader af bakterier sig over den og nedbryder den til biogas. Biogassen bliver sendt ud på naturgasnettet og brændt af i et fyr i et parcelhus et sted i Danmark. De få ukendelige rester af et menneske, der ikke bliver forgasset, ender i en tankvogn og bliver spredt ud som gødning på en mark i Vestjylland.

Helvedesmaskinen med de roterende kæder eksisterer faktisk. Den hedder en X-chopper, og der står to af dem på NGF Nature Energys nye biogasanlæg i Holsted vest for Vejen. De hopper og danser, når de smadrer løs med deres store kæder.

Deres opgave i den virkelige verden er dog at findele dybstrøelse, som er halm og møg fra staldbunden, samt majs, som indgår i produktionen af biogas. Sammen med gylle fra grise, køer og mink og en pulp af gamle madrester fra Coop og Dansk Supermarked er det nemlig hovedingredienserne i den suppe, der bliver til biogas, og som NGF Nature Energy (tidligere Naturgas Fyn) nu satser stort på.

Klimavenligt biogas

Administrerende direktør Ole Hvelplund og udviklingsdirektør Hans Duus Jørgensen viser rundt på biogasanlægget, der officielt blev indviet fredag.

»Det her er den grønne omstilling i praksis. Anlægget her i Holsted er det største anlæg, der leverer biogas direkte ud på naturgasnettet. På den måde er vi med til at sikre, at naturgassen lige så langsomt bliver til et rent grønt produkt«, siger Ole Hvelplund.

Markerne i landbruget skal bruges til at lave mad til mennesker og foder til dyr - ikke energiafgrøder

På samme måde som elektricitet støt og roligt bliver mere og mere grønt, i takt med at mere og mere af elektriciteten produceres på vindmøller, vil NGF Nature Energy være med til at sikre, at den energi, som distribueres i naturgasnettet, også bliver grøn.

Og biogas er grønt og klimavenligt, fordi det ikke er et fossilt brændsel, men er lavet af organisk affald.

»Vi vil være førende i professionel biogasproduktion. Vi bygger fire biogasanlæg på én gang, og så driver vi dem sammen som én professionel enhed«, siger Hans Duus Jørgensen. Konkret betyder det, at driftslederne på de forskellige biogasanlæg bliver kolleger, der udveksler erfaringer løbende – og det betyder, at der etableres centrale funktioner der, hvor der kan opnås stordriftsfordele.

»Vi vil lave et fælles laboratorium for alle fire anlæg. Vi vil strømline leverandørkontrakterne. Vi vil sammenligne og optimere driften på alle fire anlæg«, fortæller Ole Hvelplund.