Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Trappemønster. Den nye hjørnefacade har et livligt mønster og et dybt relief, der umiddelbart gør den mere interessant end de fleste alu-facader.
Foto: Jens Lindhe

Trappemønster. Den nye hjørnefacade har et livligt mønster og et dybt relief, der umiddelbart gør den mere interessant end de fleste alu-facader.

Arkitektur

Nyt hotel i Aarhus er et sted, som ingen kan elske

Scandic Aarhus City har lige så lidt charme som kædens motorvejshoteller.

Arkitektur

Det er godt nok sjældent, at jeg kommer ind i et nybygget hotel og bliver slået af dets charme, hygge og hjemlighed.

Faktisk kan jeg ikke huske, at det nogensinde er sket, og Hotel Scandic Aarhus City er desværre ingen undtagelse.

Det nye hotel i den store skandinaviske kæde er ellers opført på en central adresse i Østergade lige bag Strøget. Det er et sted med en historie, som forpligter.

Her lå siden 1875 Den folkelige Forsamlingsbygning, hvor bønder og småfolk mødtes og festede. For at støtte driften blev der oprettet hotelværelser i huset, der også fik navnet Østergade Hotel.

Det er kun på afstand, at der er noget at begejstres over.

Folkehusets store sal dannede siden ramme om beatkoncerter og teaterforestillinger, ligesom det var her, Elin dansede til afdansningsbal i ’Kundskabens træ’.

Fint for projektet og ikke mindst oplevelsen af variation i Østergade er facaden af denne historiske bygning blevet bevaret. Den er ingen skønhedsåbenbaring, men en rig eklektisk ornamenteret sag med pilastre, søjler, gesimser og sfinkser på toppen.

Folkets hus skulle ikke stå tilbage i pomp og pjank for nogle af borgerskabets palæer.

Et moderne abstrakt forsøg
Bag facaden er det kun etagehøjderne, der er bevaret. Så nybyggeriet begynder allerede her og strækker sig ind på den store nabogrund, der går rundt om hjørnet på Hans Hartvig Seedorffs Stræde.

Her udfolder Scandics hotel sig med en markant anderledes facade end den gamle Forsamlingsbygnings.

Den nye store mørke facade er komponeret af tegnestuen AART med store hvide trappebånd, der drejer sig omkring hjørnet i en fin bevægelse. Et moderne abstrakt forsøg på at skabe en facadedekoration, der kan hamle op med omgivelserne.

Men det er kun på afstand, at der er noget at begejstres over. Når man kommer tæt på, afslører nybygningens relief sig at bestå af indfarvede blanke aluminiumsplader, der tager dårligt imod snavs og støv.

Hvis man klæder et hus på som en bil, skal man også vaske det som en bil, som fotografen siger. Og det er ganske svært med alle de mange fremspring i relieffet. På nært hold ser det nusset ud, de fortløbende bånd opdeles i samlinger, og hvis man banker på det, lyder det hult, som om et vindpust kunne vælte det.

Materialeoplevelsen er ikke meget bedre inden døre.

Man kommer ind gennem en snæver mørk port med grønne planter, der leder ind til en meget lang læderklædt receptionsdisk. Gangen er badet i et stærkt, koldt lys, der leder ned til et ualmindeligt uinspirerende konferencerum.

Forspildte anstrengelser
Ud mod Østergade findes to restauranter.

Mørke laminatbordes døde flader dominerer indtrykket af møblementet i morgenmadsrestauranten på parterreetagen. Kun i aftenrestauranten i den høje kælder er det lykkedes at få lidt ægte hygge med blotlagte genbrugsmursten og en fin lyssætning.

Det store lobbyområde er delt op i flere sektioner med forskellige stemninger. Lyset kommer fra et hav af kilder: Bag nedhængende skørter, der rumligt markerer opdelingerne af sektionerne, fra dagslys i ovenlyskasser, fra store centrale pendler og fra en hel masse pendler langs kanten, der ligner moderne klunker.

Men de mange anstrengelser for at markere og stemningssætte zonerne med hver sin farve virker næsten forspildt, da det bliver skyllet væk af en alt for kraftig og kold belysning fra det åbne lyse gangareal.

I stedet for en kontrolleret tilfældig hygge opstår der en fornemmelse af et jævnt rodet rum.

Det kunne være til at leve med, hvis dette her bare var en billig overnatning. Men det er ikke noget meget billigt hotel. Priserne starter ved 1.090 for et enkeltværelse og 1.290 for et dobbelt.

Gode hoteller findes, men det er de sjældne, hvor værten synes, at hoteldrift er sjovt, og ikke kun ser det som en effektiv støvsuger med slangen ned i gæsternes lommer.

Scandic Aarhus City ligner ikke et sted, som nogen elsker.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce