Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dansk kulturarv i udlandet blev forbigået

Trods de borgerliges udmeldinger om at ville sikre dansk kulturarv i udlandet, er der næste år ikke afsat midler til området.

Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vigtigt. Vigtigt. Vigtigt.

Ordet blev gentaget af de danske kulturpolitikere, da vi her i avisen i sensommeren skrev om dansk kulturarv i udlandet. Anledningen var et cirka 250 år gammelt konsulat opført af kong Frederik V i den historiske havneby Essaouira i Marokko.

Huset ligger i medinaen, som i 2001 blev optaget på Unesco's The World Heritage List, men i årtier har bygningen stået ubenyttet og stærkt misligholdt hen.

LÆS OGSÅ

Nu var situationen den, at de marokkanske myndigheder tilbød Danmark fuld brugsret over konsulatet på den betingelse, at danskerne bekostede restaureringen af huset.

Ville bevare for 5,5 millioner
En dansk projektgruppe var allerede gået i gang med en restaureringsplan, så konsulatet fremover kunne fungere som et kulturinstitut, hvor traditionelle marokkanske kunsthåndværkstraditioner kunne møde moderne dansk design.

»Jeg mener, at vi skal finde midler til at istandsætte konsulatet. Noget af det allervigtigste er at sikre dansk kulturarv. Og faktisk er det næsten endnu vigtigere uden for landets grænser, for her kan kulturarven hurtigt blive revet ned eller ødelagt«, sagde Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen.

Især de borgerlige kulturpolitikere på Christiansborg anså sagen for vigtig. Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ville arbejde for at få genindført en pulje på 5,5 millioner kroner til vedligeholdelse af kulturarv i udlandet. En pulje, som regeringen sløjfede i 2012.

LÆS MERE

Ingen penge på finansloven
Da finanslovsforliget kom på plads i sidste uge, sad Venstre og de konservative med ved bordet. De konservative havde forinden afsat 150 millioner kroner ekstra til kulturen i deres finanslovsforslag, blandt andet til bevarelse af kulturminder.

Men i det færdige forlig var der nul kroner ekstra på kulturbudgettet.

»Det skyldes, at der ikke var nogen mulighed for at få regeringen til at prioritere kulturen i de forhandlinger, der var. Vi forsøgte til det sidste. Jeg rejste spørgsmålet om Fregatten Jylland, men selv et meget lille millionbeløb var man totalt afvisende over for, og det viser noget om den manglende vilje til at prioritere kultur i regeringen«, siger de konservatives partiformand, Lars Barfoed.

Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, forklarer:

»Havde vi haft tiden, kunne vi have rejst sagen mere effektivt. Vi havde kun otte timer, og vi har ikke flertal: Når der ikke er enighed, er det svært at komme igennem med det, man ønsker, men vi kæmper stadig for sagen«.

Penge skal komme fra kulturbudget
Du siger, at I kæmper for sagen, men det var ikke med i Venstres finanslovsforlag. Hvad gør I reelt?

»Vi rejser sagen, når vi får mulighed for det, og argumenterer for den. Men som jeg hele tiden har sagt, mener vi, at det er muligt at finde penge inden for kulturens eksisterende budget. Det betyder, at der må tages penge fra andre steder. Det er vi klar til«, svarer Michael Aastrup Jensen.

Hvorfra kunne det være?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det har vi ikke diskuteret, men der er ingen hellige køer«.

»En gratis omgang«
I regeringen lyder meldingen, at man mener, at bevarelse af dansk kultur i udlandet er et vigtigt anliggende. Men en del af Kulturministeriets budget går allerede til de institutioner, der bevarer kulturarven, herunder Nationalmuseet, pointerer Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen.

»Og der er ikke ekstra midler på dette års finanslov til det formål, ligesom andre vigtige projekter heller ikke har fået midler. Det kunne der måske være kommet, hvis de konservative havde stået fast på deres ønske. Men de konservative gik jo ikke til biddet i finanslovsforhandlingerne. Og jeg tillader mig derfor at sætte spørgsmålstegn ved den reelle vilje hos de borgerlige til at afsætte midler«, siger han.Og Venstres udmeldinger afviser Mogens Jensen som direkte useriøse:

»Jeg har respekt for, at man som de konservative afsætter et beløb i sit finanslovsforslag, men når man lover til højre og venstre og end ikke sætter ressourcer af i Venstres finanslovsforslag, er det en gratis omgang«.

Mangler 20 millioner

I Marroko, hvor Frederik V’s konsulat står forladt og forfaldent hen, oplyser ambassadør Michael Lund Jeppesen, at de lokale myndigheders tilbud stadig skulle være gældende.

LÆS OGSÅ Bevaringsarkitekt Bente Lange fra projektgruppen, der arbejder på at få konsulatet restaureret, siger: »Vi mangler 20 millioner. Og vi er i gang med at rejse fondsmidler. Men det ville selvfølgelig være meget nemmere med politisk opbakning«.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden