Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 MAGNUS HOLM
Foto: MAGNUS HOLM

Grønt. I flere år har aktivister arbejdet med at anlægge byhaver i blandt andet København og Aarhus. Her ses en byhave på Nørrebro - tæt ved Nørrebroparken. Arbejdet udføres af en gruppe frivillige, der kalder sig Byhaven 2200. (arkivfoto)

Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grønne fælleshaver i byerne får 86 millioner

Natur er vigtig, mener to ud af tre byboer. 13 projekter har nu fået støtte til grønne projekter i byerne.

Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Snart kan landets byboere se frem til flere fælleshaver og andre grønne områder som et pusterum væk fra byernes bilos, larm og mennesker.

13 projekter har fået tildelt 86 millioner kroner fra Nordea-fonden til at 'fremme det gode liv i byen'.

Og det gode liv indebærer adgang til grønne områder, hvis man spørger folk i byerne.

To ud af tre byboer svarer, at det har betydning for deres livskvalitet at bo tæt på naturen ifølge en undersøgelse fra Nordea-fonden.

Byboere spørger efter natur

Det er også mere natur, der efterspørges, når direktør og partner i tegnestuen SLA Stig Lennart Andersson laver borger- og brugerundersøgelser.

»Når vi skal lave nye byrum og spørger indbyggere i området, hvad de gerne vil have, så er mere natur det allerførste, de svarer«, siger han.

Det er både jyder, sjællændere og fynboer, der får gavn af de 13 projekter, som spænder over alt fra cykellegebaner til grønne anlæg og en fjordpark.

LÆS ARTIKEL FRA ARKIV

Aarhus får 600 spiselige byrum

I Aalborg, Løgstør, Nykøbing Mors og Lemvig har Limfjordsrådet fået støtte til at etablere fire fjordhaver, hvor almindelige borgere blandt andet kan dyrke tang, østers og muslinger.

Længere sydpå skal 15 millioner kroner hjælpe 'Smag på Aarhus' til at skabe 600 såkaldte spiselige byrum i Aarhus.

Mens organisationen 4H vil etablere fælleshaver i Roskilde, Næstved, Kalundborg og 15 andre byer, som skal være med til at øge børns viden og interesse for mad og sunde vaner.

Når vi skal lave nye byrum og spørger indbyggere i området, hvad de gerne vil have, så er mere natur det allerførste, de svarer

I udviklingen af byer har mennesket ellers altid holdt naturen udenfor, fortæller Stig Lennart Andersson, der også er arkitekt og professor ved Københavns Universitet.

»Vi har indrettet byen på en måde, hvor naturen fremstår som et problem. Vi har tag på husene, så det ikke regner og blæser ind, og vi har kloakker, der kommer af med regnvandet«, siger han og fortsætter:

»Men naturens æstetiske værdi mangler i byen. Livskvaliteten hos den enkelte indbygger bliver større ved at opleve naturens processer og udtryk inde i byen«.

I dag er det syv ud af otte danskere, som bor i byen ifølge Danmarks Statistik.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden