Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Tempel. På www.newpalmyra.org genskabes templerne, som de så ud i oldtidsbyen Palmyra. Det er en måde at sige på, at IS kan sprænge Palmyra i luften, men »de kan ikke fjerne mindet om det«, siger lederen af projektet. Illustration: NewPalmyra.org

Tempel. På www.newpalmyra.org genskabes templerne, som de så ud i oldtidsbyen Palmyra. Det er en måde at sige på, at IS kan sprænge Palmyra i luften, men »de kan ikke fjerne mindet om det«, siger lederen af projektet. Illustration: NewPalmyra.org

Arkitektur

Internetaktivister genrejser Palmyra uden Islamisk Stats ødelæggelser

Aktivisten, der lagde kimen New Palmyra, sidder fortsat fængslet af Assad-regimet. Projektet arbejder også for hans befrielse.

Arkitektur

At rangordne tragedierne i forbindelse med Syriens grusomme borgerkrig er umuligt.

De menneskelige lidelser er ufattelige, men samtidig er destruktionen af et af verdens centre for oldtidskultur næsten heller ikke til at holde ud. Særlig frygteligt har det i de senere måneder været at se Islamisk Stats systematiske ødelæggelse af templerne og de romerske ruiner i ørkenbyen Palmyra, som terrorgruppen erobrede i foråret. Senest er IS begyndt at binde folk til søjlerne, inden de sprænges i luften.

Det er en måde at sige på, at Islamisk Stat ikke vinder

Palmyra er på Unescos liste over menneskehedens fællesarv og var en af Syriens største og bedst bevarede juveler fra oldtiden.

Men selv om det meget vel kan være for sent at redde det fysiske Palmyra, er der nu i det mindste håb om, at verden også fremover kan opleve og se, hvad der er gået tabt. I de seneste uger er gruppen New Palmyra begyndt at lægge virtuelle modeller af templerne ud på internettet til fri afbenyttelse for alle.

»Det er en måde at sige på, at Islamisk Stat ikke vinder, at de måske kan sprænge Palmyra i luften, men at de ikke kan fjerne mindet om det og den kulturskat, der er – eller var. Det er symbolsk – vi bygger et nyt Palmyra på nettet, mens det i Syrien bliver ødelagt«, siger lederen af projektet Barry Threw til Politiken.

»Det er ligesom en måde, hvorpå man kan sige, at vold og brutalitet ikke vinder – at viden og åbenhed sejrer, også når det ser mørkt ud«, siger Threw, der besøgte Syrien i 2010, men aldrig selv så Palmyra.

Der er omkring 25 mennesker fra hele kloden, som samarbejder om New Palmyra, der også har støtte fra kendte institutioner som MIT’s Media Lab i USA og Wikimedia.

Kamp for frihed og åbenhed

Alle filerne og modellerne i New Palmyra benytter en såkaldt Creative Commons-licens, så alle kan bruge dem – og videreudvikle dem. Netop open source-tilgangen er vigtig understreger Threw:

»Der er to sider af projektet. Den ene er at indsamle data og genopbygge byen virtuelt. Ikke bare som den så ud, før IS erobrede den, men som den var i sin storhedstid. Men den anden del er at dele informationerne og invitere kunstnere til at bruge dem«, siger Threw.

Gruppen har allerede samarbejdet med kunstnere i Paris og Dubai, der har arbejdet videre med modellerne.

New Palmyra-projektet har dog også et tredje formål, nemlig at sætte fokus på den syriske aktivist Bassel Khartabil og forsøge at presse Assad-regimet til at løslade ham. Det er Khartabil, der er inspirationen for New Palmyra, og hans arbejde, der i vidt omfang ligger til grund for modellerne.

Han begyndte at tage billeder af Palmyra allerede i 2005 – længe inden borgerkrigen i Syrien begyndte og før nogen kunne forestille sig, at ruinerne ville blive knust.

Mere generelt kæmpede Khartabil for øget åbenhed og frihed på nettet for syrerne. En kamp, der i 2012 – et år inde i borgerkrigen – fik Assad-regimet til at arrestere ham. Indtil oktober var han indespærret i Adra-fængslet, men ifølge Barry Threw er Bassel Khartabil nu blevet flyttet til et andet fængsel, så ingen i dag ved, hvor han er.

»Lige nu er vi meget optaget af at finde ud af, hvor Bassel er henne, og hvordan han har det. Og så håber vi, at opmærksomheden fra New Palmyra vil hjælpe med at presse regimet til at løslade ham«, siger Threw.

Khartabil har ifølge Threw fået tilbudt et job på MIT’s Media Lab i USA, så snart han kommer ud. I så fald er planen – eller håbet – også, at han kan overtage styringen af New Palmyra-projektet.

»Jeg er bare den midlertidige leder. Det er Bassel, der har skabt grundlaget for det hele, så jeg håber meget at kunne overdrage New Palmyra til ham så hurtigt som muligt. Men lige nu gælder det om at få ham ud – og sikre, at verden ikke glemmer Syrien«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce