Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

væk. Alex Ahrendtsen (DF) så gerne, at Odenses Robert Jacobsen-skulptur ved rådhuset skiftes ud med en statue af H.C. Andersen.
Foto: Asbjørn Sand

væk. Alex Ahrendtsen (DF) så gerne, at Odenses Robert Jacobsen-skulptur ved rådhuset skiftes ud med en statue af H.C. Andersen.

Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF: Lad folket afgøre byggerier

DF’s kulturordfører vil lade folket stemme om arkitekturen ved nye byggerier. For embedsfolk og arkitekter har fejlet.

Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgerne skal kunne stemme på deres favorit, når forslagene i store arkitektkonkurrencer om offentlige byggerier ligger klar. Det foreslår Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, i et interview med Politiken.

»Man ville give folk ansvaret for deres egen kulturarv og involvere dem, i stedet for at det bare er embedsfolk og arkitekter, der foretager valget. For så bliver det tit noget, folk ikke synes om«, siger han.

Folkeafstemninger vil forhindre det seneste århundredes »rædsler i beton«, mener DF’eren, der også er svært utilfreds med flere nybyggerier, for eksempel omkring Christiansborg. Det gælder udbygningen af Det Kongelige Bibliotek fra 1999 og det igangværende nabobyggeri Blox af stjernearkitekten Rem Koolhaas, som skal huse Dansk Arkitektur Center.

Ahrendtsen vil desuden udfordre det såkaldte armslængdeprincip og ønsker mere politisk indblanding, når det offentlige bruger penge på kunst og arkitektur:

»Jeg vil gerne blande mig. Jeg vil gerne have, at der bliver bygget smukt og i overensstemmelse med vores tusindårige historie«, siger kulturordføreren.

Kulturminister Bertel Haarder (V) er umiddelbart ikke begejstret for ideen om at sende arkitektur til folkeafstemning.

»En folkeafstemning er et monster at sætte i værk. Det er dyrt, det dominerer debatten i ugevis, og sommetider går tingene ud af proportioner«, siger ministeren.

Politikerne skal »ikke løbe efter folkestemningen«, men turde gå foran og bygge noget, »som borgerne er imod, men som de senere bliver glade for«, siger Bertel Haarder.

»Vi har allerede regler om borgerinddragelse, som bliver brugt flittigt, og jeg vil gerne gøre opmærksom på, at der ville komme rigtig mange folkeafstemninger, hvis man skulle følge Alex Ahrendtsens forslag«, siger Bertel Haarder.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden