Foto: Werk Arkitekter
Arkitektur

Banegravsprojekt fik økonomisk hjælp fra Fritz Schur

Penge og opbakning fra to tunge erhvervsfolk var en vennetjeneste, ikke en aftale om fremtidige andele i et muligt storbyggeri ved Vesterport, siger idemand.

Arkitektur

Forslaget om et storbyggeri omkring den københavnske banegrav ved Vesterport er ikke drevet frem af et stort finanshus.

Forsikringen kom fra idemanden bag forslaget, tidligere Banedanmark- og Carl Bro-direktør Jesper Rasmussen, i Politiken i sidste uge, da han argumenterede for, hvorfor det foreslåede byggeri ifølge ham bør rumme 81.000 etagemeter med fire højhuse og en omdiskuteret nedrivning af Palads Teatret.

»Der er ikke nogen finansfolk bag dette, og jeg siger det helt åbent: Matematikken er den, at der skal så mange penge til for at bygge her«, sagde han.

Det kunne da være, at jeg investerede i et af de to hoteller, der er forudset at skulle indgå

Ifølge Politikens oplysninger har Jesper Rasmussen fra et ganske tidligt tidspunkt i tilblivelsesprocessen dog fået også økonomisk hjælp fra to ganske vægtige navne i danske erhvervsliv.

Det er finansmanden Steen Parsholt, som har været indsat som oprydder af Finansiel Stabilitet i grundstødte danske banker, og ikke mindst erhvervsmanden Fritz Schur fra Fritz Schur Gruppen.

Således beretter kilder med indsigt i forslagets tilblivelsesproces, at Fritz Schur var til stede sammen med Jesper Rasmussen ved nogle af de første møder hos de hedengangne Polyform Arkitekter, hvor det skitseforslag til banegravsplanen, som tegnestuens senere aflægger, Werk Arkitekter, offentliggjorde i sidste uge, blev igangsat.

Jesper Rasmussen bekræfter, at Fritz Schur og Steen Parsholt har støttet ham, men han siger, det er sket i egenskab af personlige venner, ikke som pengemænd bag et kommende byggeri.

»Fritz er min gode ven og har været det i mange år, så han har været en af dem, jeg har lænet mig op ad, når jeg har syntes, det har været svært. Jeg har jo brugt betragtelig tid, men har kunnet lave en gruppe omkring mig, som kunne være med til at finansiere mit arbejde, hvis jeg gik helt ned på økonomi«, siger han.

Derfor er udtalelsen fra sidste uge, at »der er ikke nogen finansfolk bag dette«, stadig korrekt, fastholder Rasmussen:

»Steen Parsholt er finansmand, men der er ikke nogle kapitalinteresser, der står klar til at bygge dette her. Det har været hjælp til mig. Ellers kunne jeg ikke sætte arkitekterne i gang med at tegne«.

Udlejning af »beboelse og erhvervslejemål på Vesterbro«

På den økonomiske side har hjælpen materialiseret sig i Ejendomsaktieselskabet af 1. maj 2015. Her er Jesper Rasmussen direktør og bestyrelsesmedlem, og Schur og Parsholt er medlemmer af bestyrelsen, sidstnævnte som formand.

Mens Parsholt ejer en andel på ikke over 15 procent, sidder Fritz Schur på 50 procent af aktierne i selskabet, som har adresse sammen med hans eget hovedselskab på Esplanaden i København.

Jesper Rasmussens hustru, HR-direktør i Banedanmark Charlotte Smidt, som har arbejdet, der siden Jesper Rasmussens egen tid i selskabet i begyndelsen af 00’erne, ejer via Sankt Peder Holding den resterende del af Ejendomsaktieselskabet, hvis hovedaktivitet ifølge regnskaberne består af udlejning »af beboelse og erhvervslejemål på Vesterbro«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Aktiviteten i selskabet er dog indtil videre til at overse. Det blev stiftet med en egenkapital på 500.000 kroner og har indtil videre kun brugt, ikke tjent penge.

»Da jeg gik til DSB for fire år siden, spurgte de mig, hvordan jeg overhovedet ville finansiere bare udviklingen af det projekt. Så måtte jeg vise, at jeg kendte nogle, der godt kunne tænkes at ville det. Og der kunne jeg jo så vise Steen og Fritz frem. Men det er jo ikke sådan, at de er byggeinvestorer i denne størrelse. De har bare hjulpet mig, fordi de er mine venner«, siger Jesper Rasmussen.

Men er tanken, at de skal deltage i den videre udvikling af projektet?

»Det kan da godt være, at de skal være med til det. Når kommunens udvalg er færdige med at kigge på det i slutningen af februar, finder vi jo ud af, om de har lyst til, at vi arbejder videre med det. Hvis de vil have det, skal jeg jo finde en økonomi til at videreudvikle det. Men det er ikke sikkert, at hverken Fritz eller Steen er med«.

Mulig interesse i nyt hotel

Steen Parsholt har ingen investeringsplaner, siger han og understreger, at hans hidtidige engagement skal ses som støtte til en ven. Det samme gør Fritz Schur:

»Jesper og jeg har været venner i mange år, og han er meget engageret i dette. Der har jeg støttet ham med råd, og gjort hvad jeg kunne for at hjælpe ham med projektet. Blandt andet når jeg blev spurgt om, hvad man kan bruge de bygninger, der måtte opstå, til, og hvordan man kan få det byliv, som er så vigtigt at få i det område«.

Er du en mulig investor i det projekt?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det ved jeg ikke. Jeg tror, der kommer mange investorer, og ingen aner jo endnu, hvordan den endelige plan kommer til at se ud. Men det kunne da være, at jeg investerede i et af de to hoteller, der er forudset at skulle indgå. Jeg ejer jo to andre hoteller i forvejen«, siger Fritz Schur:

»Men der er ikke nogen aftale om det, og det afhænger jo også af, hvordan hotelmarkedet er til den tid«.

Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg behandlede i dag for første gang forslaget, men som en såkaldt drøftelsessag uden en hård konklusion.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce