Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Esoft
Foto: Esoft

Først skulle det bare sælges, men nu er rådhuset måske åbent for ny kultur i det gamle Københavns Museum på Vesterbro.

Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Drømmen rykker tættere på: Flere er nu klar til at lave gammelt bymuseum på Vesterbro om til stort musikhus

Forslaget om at omdanne det tidligere bymuseum på Vesterbro til hus for kammermusikken er både »spændende og visionært«, mener Venstre.

Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Flere klassiske musikeres drøm om et nyt hus for akustisk musik i det palæ, som tidligere husede Københavns Museum på Vesterbro, ser ud til at være kommet et lille skridt nærmere virkeligheden.​​​​

På København Rådhus melder Venstre sig nu ind i det politiske kor, der umiddelbart lovpriser ideen, bekræfter partiets københavnske frontfigur, beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard.

»Det er et enormt spændende og visionært projekt, som jeg umiddelbart er superbegejstret for. Det klassiske musikmiljø vil kunne få nogle rammer om at holde koncerter og inspirere hinanden, som mangler i dag«, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

»I dag kræver det sin mand som interesseret københavner eller turist at finde kammermusikken i hovedstaden. Det vil være helt unikt at kunne samle den et sted, som er så smukt og – forstår man – tilmed har de rigtige akustiske forhold«.

Venstre-kvinden har, inden rådhuset næste uge begynder forhandlingerne om anvendelsen af dette års ubrugte midler, nu bedt om et budgetnotat om bygningens økonomi, bekræfter hun.

I december erklærede også Socialdemokratiet sig som positivt indstillet over for forslaget om et musikhus, med forbehold for at bedre ideer kunne opstå, og at økonomien i øvrigt kan komme til at hænge sammen, lød det dengang fra politisk ordfører Jonas Bjørn Jensen. Samme forbehold har Venstre i dag.

»Der er tre hovedknaster: Hvad koster det at pille huset af den salgsliste, det er på nu? Er der behov for et tidsbegrænset kommunalt driftstilskud? Og så er der spørgsmålet om renoveringen af huset«, siger Lonning-Skovgaard.

Renovering er største knast

I den trio er de cirka 17 millioner kroner i mistede indtægter ved et aflyst salg formodentlig den mindste udfordring. Der vil nemlig være tale om finansiering, der ikke belaster kommunens anlægsramme, og som derfor unddrager sig en hård afvejning, hvor kammermusik groft sagt skal vægtes imod nye børnehaver.

Anderledes vil det være med det måske trecifrede millionbeløb til renovering og omdannelse af bygningen. Her forsøger initiativtagerne derfor at opnå en eller flere af landets store fondes gunst. Endelig bliver spørgsmålet, om hovedstadens klassiske miljø faktisk kan mønstre økonomi til at klare sig selv, uden at kommunen spytter ganske massivt i driften.

Her har vi indikationer på, at det burde kunne lade sig gør

De positive toner fra Venstre kommer, efter et stort flertal af kultur- og fritidsudvalgets medlemmer sidst i februar satte kultur- og fritidsforvaltningen til at gå i dialog med initiativtagerne. Lige nu »blæser vinden i den rigtige retning«, mener Viktor Wennesz fra initiativgruppen bag ’Musikhuset København’, som projektets arbejdstitel lyder.

Den svensk-ungarske klarinettist, som er uddannet fra musikkonservatoriet i København og spiller i Den Kongelige Livgardes Musikkorps, har som del af også Messiaen Quartet Copenhagen længe været primus motor bag Østerbro Koncertforenings koncerter i Unitarernes Hus på Østerbro. Imens slås andre ensembler om pladsen i for eksempel KoncertKirken på Nørrebro.

Med ét musikhus vil det fragmenterede miljø kunne samles til glæde for både musikken og de publikummer, der i dag har svært ved at finde koncerterne, lyder et hofargument fra Wennesz og de andre idefolk.

Annonce

Nu skal økonomien trykprøves i detaljer sammen med forvaltningen.

»Her har vi indikationer på, at det burde kunne lade sig gøre, men nu får vi en grundigere proces med gennemgang af alt fra mulige lejere og kunstneriske aktører til fondsinteresse. Her har vi allerede løbende kontakt med flere fonde, men mere kan jeg ikke sige om den del lige nu«, siger Viktor Wennesz.

Det vil dog være svært for alvor at få gang i den store filantropiske samtale, så længe kommunen ikke har besluttet sig, erkender Cecilia Lonning-Skovgaard:

»Men kan vi for eksempel forestille os en aftale, hvor vi piller huset af salgslisten, og så får interessenterne måske to eller tre år med et moderat driftstilskud, hvor de får tid til at finde ud af, om der er fonde, der vil bidrage til renoveringen og omdannelsen til musikhus?«, siger Venstreborgmesteren.

»Måske kan det ikke lade sig gøre, men vi synes, at projektet har så mange perspektiver, at der vil vi i Venstre gerne investere i at få afprøvet drømmen«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden