Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Glyptotekets samlinger rummer stjålne etruskiske genstande.
Foto: Peter Hove Olesen

Glyptotekets samlinger rummer stjålne etruskiske genstande.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister vil have redegørelse fra Glyptoteket

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) vil have Ny Carlsberg Glyptotek til at redegøre for museets rolle i det, en ekspert kalder »en af de største kulturforbrydelser i Europas historie«.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) vil efter afsløringer i Politiken i dag have Ny Carlsberg Glyptotek til at forklare sig i sagen om købet af stjålne etruskiske genstande.

Ministeren siger til TV 2 NEWS, at han tidligere har bedt Glyptoteket om en redegørelse, men han nu vil bede om en ny i forbindelse med de nye oplysninger.

»Helt grundlæggende vil jeg anføre, at jeg mener, at vi skal arbejde for gode etiske standarder i handel med kulturarv - både hos museer og hos private. Man skal selvfølgelig gøre sig umage for ikke at erhverve genstande, som man ikke ved, hvor kommer fra«, siger Brian Mikkelsen.

»En af de største kulturforbrydelser« En italiensk smuglerduo, Giacomo Medici og Robert E. Hecht, handlede i løbet af 1970'erne flittigt med den daværende danske museumsdirektør Mogens Gjødesen. Flere af genstandene kan i dag beundres i Glyptotekets samling.

En dansk ekspert, formanden for Kulturværdiudvalget, Erland Kolding Nielsen, kalder sagen for »en af de største kulturforbrydelser i Europas historie«.

Tre af de største amerikanske museer, der også har handlet med de to smuglerbagmænd, har i år indvilget i at aflevere tilsammen knap 70 etruskiske genstande tilbage. Også en amerikansk museumsinspektør står anklaget for bedrageri ved retten i Rom.

Intet samarbejde med italienske myndigheder

Men samarbejdet mellem de italienske og de danske myndigheder har hidtil været minimalt. Sagerne er officielt set forældede, lyder det fra det danske Justitsministerium.

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) noterer sig i dag, at museet har oplyst, at man siden slutningen af 1970’erne har ageret efter en hensigtserklæring, der går ud på ikke at erhverve nye genstande til samlingen, med mindre oprindelsen er slået helt fast. Ved denne politik tilstræber museet at sikre sig mod at erhverve rovgravede eller stjålne genstande.

nyheder@pol.dk

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden