Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
HERGE/MOULINSART 2004/AP
Foto: HERGE/MOULINSART 2004/AP

»Når det gælder 'Congo' og også 'Tintin i Sovjet' så er sagen, at mens jeg voksede op, blev jeg fodret med det borgerlige samfunds fordomme«, skal Hergé ifølge Times selv have sagt om to af sine tidlige album.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Britisk vagthund vil forbyde Tintin

Det britiske råd for etnisk ligestilling vil forbyde 'Tintin i Congo' - tegneserien er racistisk og bør kun vises frem på museum.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Afrikanerne er portrætteret som debile, infantile og med et yderst begrænset ordforråd.

Faktisk er de så simple, at de gør en hund til konge.

Det lyder som en dårlig racistisk vittighed, men faktisk er det et flygtigt referat af et af Hergés ellers hæderkronede tegneserialbums om journalisten Tintin - nemlig det som hedder 'Tintin i Congo'.

Men det er er over stregen. Det mener det britiske Commission for Racial Equality et uafhængigt offentligt nævn, som har til opgave at arbejde for etnisk ligestilling.

Opfordrer til forbud En talsmand for nævnet siger til Times i dag, at 'Tintin i Congo' bør forbydes.

»Denne bog indeholder billedsprog og ord, som er udtryk for grufulde racistiske fordomme, hvor de 'vilde indfødte' ligner aber og taler som imbecile«, siger talsmanden til Times.

Commission for Racial Equality mener, at boghandlerne burde holde op med at sælge tegneserien.

»Det eneste sted, det måske er acceptabelt at vise den frem, er på et museum med et stort skilt, hvorpå der står »gammeldags racistisk sludder«, siger talsmanden.

Egmont har mærket albummet
Forlaget Egmont, som udgiver Tintin, fortæller, at den allerede i dag bliver leveret til forretningerne med en advarende banderole om.

Her står, at tegneserien indeholder »..småborgerlige, patriarkalske stereotyper fra perioden - en fortolkning nogle læsere kan finde stødende«.

Den belgiske forfatter Hergé tegnede 'Tintin i Congo' tilbage i de sene 1920'er, og han har senere undskyldt og kaldt tegneserien for en af sin ungdoms »synder«.

Commission for Racial Equality har fået øjnene op for Tintin-albummet, fordi en mand blev forarget, da han fandt albummet i den store boghandlerkæde Borders' børneafdeling.

»Man promoverer et racistisk synspunkt om, at sorte mennesker er disponeret for at være voldelige og må ledes af hvide mennesker, endda af hunde«, skrev manden en David Enright, som er sagfører og i øvrigt gift med en sort kvinde.

Vil ikke stoppe salget

Boghandlerkæden Borders afviser over for Times at trække albummet tilbage, men flytter den nu til sin afdeling for voksenlitteratur.

»Naturligvis vil nogle af de tusinder af bøger og musik, vi fører være kontroversielle eller anstødelige afhængig af individuelle politiske holdninger, smag og interesser«, siger en talsmand for boghandleren.

»Border står ved vores forpligtelse til at lade kunderne vælge selv«.

Times skriver desuden, at også bøger som Helen Bannermans 'Lille sorte Sambo' og Agatha Christies 'Ti små Negerdrenge', som senere skiftede titel til blandt andet 'Der var ti, der var ni...' kan komme i søgelyset.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden