Den Store Danske Encyklopædi ses her i fast form. Arkivfoto.
Foto: Jens Dresling

Den Store Danske Encyklopædi ses her i fast form. Arkivfoto.

Kultur

Nyt megaleksikon kom skidt fra start

Søgehastigheden er lige nu uacceptabelt lang på Gyldendals nye nationale webleksikon, erkender Gyldendal.

Kultur

Hun burde ellers ikke kræve den helt store tænkepause. Men i går ved middagstid tog det næsten et minut for Gyldendals nye nationale webleksikon at svare på søgningen ’Dronning Margrethe’. Senere på dagen gik søgemaskinen ned.

Direktør Lars Boesgaard fra Gyldendal Fakta svarede derimod straks:

»Det er ikke acceptabelt. Søgeresultatet skal komme lige så hurtigt, som når du knipser med fingrene. Og sådan kommer det også til at fungere«.

I går frigav forlaget ellers officielt deres store webleksikon og inviterede dermed danskerne til at søge løs gratis.

Kampen tages op med Wikipedia For selv om den 54 kilo tunge bogudgave af ’Den Store Danske Encyclopædi’, der oprindeligt kostede 22.500 kroner, for længst er digitaliseret på en cd-rom og siden i en betalingsudgave på nettet, har forlaget måttet erkende et problem: »I vores betalingsudgave fik vi biblioteker og skoler med, men vi manglede resten af Familien Danmark«, forklarer Lars Boesgaard. Med det nye webleksikon tager Gyldendal især kampen op med det brugerbaserede webleksikon Wikipedia. Og allerede i går var Gyldendals webleksikon med sine 161.000 artikler større end den dansksprogede version af Wikipedia med sine 103.780 artikler.

Den afgørende forskel på de to webleksika er imidlertid, at Wikipedia udelukkende er brugerskabt, mens Gyldendals webleksikon både skrives af eksperter og brugere. I alt 20 fagredaktører og 1.100 eksperter er tilknyttede.

»Vi kan se, at vi som forlag kan tilbyde det, som er Wikipedias svaghed, nemlig troværdigheden«, siger Lars Boesgaard.

På adressen www.denstoredanske.dk, vil brugere således med det samme kunne oprette en profil og tilføje artikler, som andre kan læse, men først når eksperterne har verificeret indholdet, vil det markeres som godkendt.

Snart optimalt
Men hverken søgninger eller brugerprofiler fungerede i går ideelt. Derfor så forlaget sig nødsaget til at aflyse en planlagt præsentation for brugere og pressen på Københavns Hovedbibliotek. Problemerne er dog ikke kommet bag på forlaget:

»Det huer os selvfølgelig ikke at gå i luften med noget, der ikke er færdigt. Men vi tager øretæverne. For i modsætning til, når vi udgiver en bog, som ligger fuldstændig færdig ved udgivelsen, så er dette her et værk, der bliver til sammen med brugerne. Selv om vi har stresstestet, har vi ikke kunnet forudsige alt 100 procent«, siger direktør Lars Boesgaard.

Om en uge fungerer det

På trods af børnesygdommene mener han dog, at brugerne allerede nu kan bruge webleksikonet, og snart vil det fungere optimalt: »Vi snakker ikke måneder eller år, men måske en uges tid«. Især har forlaget forhåbninger til, at de yngre brugere vil føle sig kaldet til at bidrage: »Vi har aldrig været stærke på eksempelvis popkultur«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden