Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Måske er det slut med den 54 kilo tunge bogudgave efter encyklopædien er blevet lagt gratis på internettet. Her ses forlagsredaktør Jørn Lund med bogværket. Arkivfoto.
Foto: Morten Langkilde

Måske er det slut med den 54 kilo tunge bogudgave efter encyklopædien er blevet lagt gratis på internettet. Her ses forlagsredaktør Jørn Lund med bogværket. Arkivfoto.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk megaleksikon går online

Den Danske Encyklopædi ligger nu gratis på nettet. Dermed får danske brugere gratis adgang til de 161.000 artikler.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra 22.000 kr. i bogform til gratis på nettet.

Det er skæbnen for Den Store Danske Encyclopædi, efter at Gyldendal i nat kl. 0.02 lancerede sit historiske leksikon gratis på nettet.

De 54 kilo tunge bøger har været digitaliseret i flere år. Først i en udgave på cd-rom og siden i en betalingsudgave på nettet. Men det var ikke alle, der kom med.

»I vores betalingsudgave fik vi biblioteker og skoler med, men vi manglede resten af Familien Danmark. De løb ind i en betalingsmur, og når det sker på nettet, så finder folk bare en vej udenom,« siger direktør for Gyldendal Fakta, Lars Boesgaard.

Brugerstyring Inspireret af det brugerstyrede webleksikon Wikipedia skal brugerne selv kunne skrive og redigere i artiklerne. Men i modsætning til Wikipedias helt flade struktur, sidder 1.100 frivillige eksperter klar ved tasterne for at verificere oplysningerne. Det sker for at sikre troværdigheden.

»Vi er meget inspirerede af Wikipedia, og vores leksikon skal fungere som supplement, til det du kan finde der. Vi tilbyder den professionelle forlagsredaktion, hvor der sidder folk og tjekker artiklerne. Samtidigt skal man kunne se, hvem der har skrevet artiklen, for at tilbyde en højere grad af troværdighed, end alt det andet man kan finde på nettet«, siger Lars Boesgaard.

Når brugerne har oprettet en artikel, vil der være en markering, der viser om artiklen er blevet tjekket igennem eller ej.

Skal vokse hurtigt
Allerede nu er Gyldendals leksikon med sine 161.000 artikler større end det danske Wikipedias 103.780 artikler.

Men ambitionerne er endnu større. Involveringen af brugerne skal ifølge Lars Boesgaard få leksikonet til at vokse og give et bredere udbud.

»Vi har aldrig været stærke på eksempelvis popkultur. Derfor håber vi at skabe en dynamik, så folk kan bidrage med deres specialviden. Det er første gang, vi som forlag eksperimenterer med den her type brugerstyring«, siger han.

Økonomisk satsning

Der skal mange klik til, for at det kan løbe rundt, men efterspørgslen efter viden online er til stede. Den engelske udgave af Wikipedia er ifølge Alexa.com den 11. mest besøgte hjemmeside i Danmark. Håbet er, at det kan løbe rundt udelukkende ved hjælp af annoncering.

»Vi er i den eksperimenterende fase, og der er ikke rigtigt nogle forlag, der har de store erfaringer med det her. Men vi kan tilbyde en meget præcis annoncering, da vi kan målrette annoncerne efter de informationer, som folk søger i leksikonet«, siger Lars Boesgaard.

Gyldendal understreger, at denstoredanske.dk stadig er i en beta-version, og der derfor kan forekomme fejl.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden