Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pirate Bay-grundlæggerne Gottfrid Svartholm Warg og Peter Sunde.
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX/AP

Pirate Bay-grundlæggerne Gottfrid Svartholm Warg og Peter Sunde.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Internetpirater søsætter ny anonym fildelingstjeneste

Fra 1. april kan piratkopieret musik og film hentes helt anonymt på internettet, lover svenske Pirate Bay.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fire Pirate Bay-bagmænd nåede knap ud af byretten i Stockholm i midten af marts, før de var klar med en ny ide til, hvordan man kan overtræde den svenske lov om ophavsret.

Fildelingstjenesten Pirate Bays næste tiltag hedder ’Ipredatorn’. Det går i luften i næste uge, og det nye er, at internetbrugerne ifølge Pirate Bay kan forblive anonyme, når de downloader piratkopierede film, computerspil eller musik ved hjælp af Ipredatorn.

»Computertrafikken kommer ikke til at kunne spores længere end til vores maskiner«, fortæller Peter Sunde til Svenska Dagbladet.

Lanceres 1. april Han og Pirate Bay-kollegaerne forventer at lancere Ipredatorn 1. april. Datoen er valgt med omhu – ikke fordi det er en aprilsnar. Ipredatorn er nemlig opkaldt efter Ipred (Intellectual Property Rights Enforcement Directive), der træder i kraft i Sverige netop 1. april. Ipred indebærer, at ophavsrethavere nu får mulighed for at gå rettens vej for at få udleveret navne på mistænkte fildelere fra internetoperatørerne. Siden vedtagelsen i Riksdagen før jul har Ipred vakt stor vrede – især i blogverdenen. En meningsmåling fra midten af marts viser, at en majoritet af de svenske mænd under 50 år er modstandere af Ipred, i alderen 15-29 år er det hele 80 procent Men Ipredatorn kan også bruges til at undslippe anden elektronisk overvågning. Sidste år vakte den såkaldte FRA-lov stor vrede blandt svenskerne. Loven, som blev vedtaget af de fire borgerlige regeringspartier efter lange forhandlinger, giver Forsvarets Radioanstalt (FRA) ret til at overvåge al elektronisk trafik (bl.a. mail og telefonsamtaler), der passerer de svenske grænser. Denne overvågning kan Ipredatorn hjælpe med at undgå, fordi brugernes trafik vil gå gennem den nye tjeneste, inden den kommer ud på selve internettet, forklarer bagmændene. For første gang vil Pirate Bay også tage sig betalt for deres tjenester. Fem euro vil det koste at være tilsluttet Ipredatorn. Det skal betale udgifterne for det bredbånd og de computere hos Pirate Bay, der kræves. Antipiratbyrån: MeningsløstNyheden om Ipredatorn har spredt sig som en løbeild på internettet, men i computerbranchen mener man, at piraterne må begynde at se selvkritisk på sig selv og de konsekvenser, deres aktiviteter får. »De dyrker dogmet om, at intet må styre udviklingen på internettet, og at al indblanding fra samfundet er forkert og ødelægger fremtiden. Men de stiller ikke spørgsmål til, i hvilken udstrækning piraterne selv er ansvarlige for udviklingen med hårdere love«, har Per Strömbäck, talsmand for den svenske computerspilsbranche, udtalt. På Antipiratbyrån, som er grundlagt for at kæmpe mod internetpiraterne, ligger man heller ikke søvnløs over Ipredatorn. »Jeg ved ikke, hvor mange af den slags tjenester jeg har hørt om, og de er alle forsvundet. Tit er det så besværligt at bruge, at folk mister tålmodigheden, hvilket er godt for os«, siger Henrik Pontén, der er jurist hos Antipiratbyrån, til Svenska Dagbladet.

Dommen falder 17. april

Ifølge Pontén vil det alligevel altid være muligt at spore internettrafikken. Derfor er han paradoksalt nok positiv over for Ipredatorn. »Det er godt, de bruger deres energi på denne type ting, for det har altid vist sig at være meningsløst«, siger Henrik Pontén. Dommen mod Pirate Bays fire bagmænd forventes at falde i Stockholm 17. april. Fire Pirate Bay- bagmænd sad på anklagebænken i byretten i Stockholm i marts tiltalt for medhjælp til at gøre ophavsretsbeskyttet materiale som musik, film og computerspil tilgængeligt. Dommen ventes afsagt 17. april. I mellemtiden fortsætter bagmændene kampen mod ophavsretten og lancerer 1. april den nye tjeneste ’Ipredatorn’.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden